Kolumni Ei uskoisi, ellei olisi totta – "Vastuullinen viranhaltija tai viranomainen ei toimi mielivaltaisesti"

Aluehallintovirasto (Avi) myönsi syksyllä 2018 Ratikan jatkorakentamiseen liittyen Tampereen kaupungille vesiluvan Vaitinaron rantatäyttöä varten. Vaasan hallinto-oikeus kumosi luvan Pirkanmaan Ely-keskuksen (Ely) valitettua siitä.

Kaupunki tyytyi päätökseen, sillä kun tieto valituksesta tuli, aloimme ennakkoneuvottelulla yhdessä Avin ja Elyn kanssa etsiä parempaa ratkaisua. Ely nosti esiin saarivaihtoehdon. Pääteltiin, että se ei vaarantaisi järviveden rantaimeytymistä ja näin pohjaveden laatua.

AVI myönsi saaritäytölle vesiluvan vuoden 2020 alussa. Kaksi luontoyhdistystä valitti luvasta, mutta hallinto-oikeus hylkäsi valituksen. Luvasta valitettiin vielä Korkeimpaan Hallinto-oikeuteen (KHO), jossa käsittely on kesken. Käsittelyyn liittyen KHO pyysi asiasta Elyltä lausunnon, johon Tampereen kaupunki on vastannut.

Ely toimii asiantuntijastatuksella eli sen lausunnolla on erityinen painoarvo. Pontevuutta riittää, vaikka Ely itsekin myöntää, että juuri tässä asiassa sen asiantuntemus on puutteellista ja lausunnossa virheitä.

Ely on tulkinnut tehtyjä selvityksiä ja käyttämiään ulkopuolisia aineistoja väärin, mikä on johtanut ilmeisen virheellisiin johtopäätöksiin. Se on siis bluffannut laajoissa ennakkoneuvotteluissa; tavoitteena ei ole ollut avoin ja ennakoitava lupaprosessi.

Elyllä on ollut prosessin aikana useita mahdollisuuksia tuoda näkemyksensä esiin, mutta se on ilmaissut osan näkemyksistään vasta KHO:lle toimittamassaan lausunnossa. KHO:n päätöksestä ei voi enää valittaa, joten menettely vaarantaa vakavasti Tampereen kaupungin oikeusturvan.

Vastuullinen viranhaltija ja viranomainen ei toimi mielivaltaisesti.

Kaikkien pitäisi voida luottaa viranomaistoiminnan ennakoitavuuteen ja johdonmukaisuuteen. Miksi Ely on katsonut tehdyt selvitykset riittäviksi aina KHO-käsittelyyn saakka? Jos Elyn esittämät väitteet olisivat totta, sen olisi viranomaisena pitänyt valittaa vesiluvasta jo hallinto-oikeuteen.

Näyttää ilmeiseltä, että Pirkanmaan Ely-keskuksella on asiassa piiloagenda eli vesiluvan saamisen ja saaritäytön estäminen kaikin mahdollisin keinoin. Syy ei ole selvinnyt.

Vastuullinen viranhaltija ja viranomainen ei toimi mielivaltaisesti.

kirjoittaja on Tampereen kaupunkiympäristön palvelualueen apulaispormestari (kok.)

Pirkanmaan ELY-keskus vastaa Jäntille – "ELY-keskuksen tehtävänä on tuoda esiin mahdollisia ympäristövaikutuksia hankkeiden valmistelussa..."

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut