Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Ideologinen ilmastotavoite kurjistaa – "Miljardivelka pakottaa säästöihin"

Ideologinen ilmastotavoite eli Hiilineutraali Tampere 2030 -hanke on arvioitava uudelleen. Tampereen kaupungin on aika miettiä talouttaan.

Verotulot vähenevät uusien sosiaali- ja terveysalueiden myötä. Miljardivelka pakottaa säästöihin.

Ideologisen ilmastotavoitteen haitalliset vaikutukset ja kustannukset ovat vähin eri paljastumassa. Esimerkiksi konepajateollisuus ei uskalla sijoittua Tampereelle, mikä vähentää työpaikkoja ja verotuloja. Autoilun vaikeuttamisen seurauksena pienet kivijalkaliikkeet ovat kärsineet. Asukkaiden elämää on vaikeutettu.

Yhtä kohtuuton on pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen Suomelle asettama hiilineutraaliuden tavoitevuosi 2035.

Suomalaisten asumiseen, lämmitykseen, autoiluun, tavarankuljetukseen ja teolliseen toimintaan ollaan sisällyttämässä miljardien lisäkustannukset. Tämä tehdään ilmastonmuutoksen torjumisen nimissä päästökaupalla, verotuksella sekä uusilla maksuilla. Suomalaisten kurjistamisella ei kuitenkaan ole käytännössä mitään myönteistä vaikutusta globaaleihin ilmastopäästöihin.

Tuotannon karkottaminen Suomesta ei tarkoita päästöjen vähenemistä. Tuomme tavaroita sieltä, missä valmistus saastuttaa. Suomen ja Tampereen talous heikkenee ja elintaso laskee.

Konepajateollisuus ei uskalla sijoittua Tampereelle.

Ideologiset ilmastotavoitteet lisäävät päästöjä globaalisti.

Todelliset päästöt kulutuksesta ja materiaaleista on tehdyissä laskelmista unohdettu. Hiilineutraalit kunnat (Hinku) -laskelmista puuttuvat rakentamisen päästöt. Esimerkiksi ilmastotekona markkinoidusta ratikasta ”unohtui” elinkaaren aikaiset päästöt.

Liikenneviraston selvitysten mukaan raiteiden päästöistä 46 prosenttia syntyy rakentamisvaiheessa, vain 26 prosenttia käytöstä.

Euroopan Unionin ja isojen teollisuusmaiden hiilineutraaliuden tavoitevuosi on 2050. Tampereen ja Suomen ei pidä asettaa asukkaitaan ja yrittäjiään muita unionin maita heikompaan asemaan.

Oman maan puhdas tuotanto on säilytettävä elinvoimaisena. Tampereen pitää osaltaan kantaa vastuunsa asukkaidensa hyvinvoinnista. Hiilineutraaliustavoite on siirrettävä vuoteen 2050.

kirjoittaja on tamperelainen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen (ps.)