Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Sote-siirtymä ei kivuton – "Nykyään ei pelkkä palkka riitä houkuttelemaan osaajia"

Sote-udistuksessa syntyvä Pirkanmaan hyvinvointialue tulee olemaan Suomen suurin hyvinvointialue. Noin 18 000 työntekijää siirtyy Pirkanmaan suurimman työnantajan palvelukseen.

Muutos käsittää kuntien sote-palvelut, palo- ja pelastuspalvelut, niiden tukipalvelut, koulukuraattori- ja psykologipalvelut sekä sairaanhoitopiirin palvelut.

Valtava muutos on siis edessä. Vaikka valmistelut ovat jo pitkällä, ei siirtyminen tule olemaan kivutonta. Erityisesti työntekijät odottavat mitä tuleman pitää.

Henkilöstösiirrot tapahtuvat luovuttavan organisaation päätäntävallan mukaan yhteistoimintaneuvottelujen kautta. Ylin johto haetaan tehtäviinsä hakumenettelyllä. Alempi lähijohtajaporras saa pitää tehtävänsä ilman hakumenettelyä.

Tarvitseeko alemman tason työntekijöiden olla huolissaan työpaikkansa säilymisestä, on iso kysymys, joka askarruttaa. Näyttää siltä, että paremminkin tulee olemaan pulaa osaavasta työvoimasta. Tämä vuosi on osoittanut sote-alan työvoimapulan olevan todellista enemmän kuin koskaan aiemmin. Sijaistyövoiman saanti oli viime kesänä jopa katastrofaalinen.

Tähän asti monet kunnat Suomessa ovat houkutelleet lääkäreitä, psykologeja ja sosiaalipuolen osaajia normitasoa paremmalla palkalla, koska näistä osaajista on pulaa valtakunnallisesti. Mielenkiintoista on nähdä miten tuleva luvattu palkkaharmonisaatio saadaan toteutettua edes muutamien vuosien kuluessa. Periaatteessa kenenkään palkkaa ei pitäisi laskea. Perusperiaatehan on, että saman vaatimustason tehtävästä maksetaan samaa palkkaa.

Vaikka valmistelut ovat jo pitkällä, ei siirtyminen tule olemaan kivutonta.

Nykyään ei pelkkä palkka riitä houkuttelemaan osaajia: tarvitaan hyvää henkilöstöjohtamista, mielekästä työn sisältöä, sopivaa työn kuormittavuutta, toimivia ja yhtenäisiä atk- ohjelmia, hyvää tiedonkulkua, riittävää perehdytystä ja työpaikkakoulutusta, joustavia työaikoja sekä erityistä työhyvinvointiin keskittymistä, unohtamatta hyvin rakennettuja digipalveluita.

Sote-alalla työskentelevillä on hyvä vahva sydän, sen on osoittanut vaativasta korona-ajasta selviytyminen.

Haasteet ovat olleet mittavat ja jaksaminen äärirajoilla. Jotta sote-työntekijät jaksaisivat tulevassa muutoksessa, pitää päätösvallan hoitaa sote-palvelujen siirto tyylillä henkilöstön tarpeet huomioiden.

Satu Sipilä

sairaanhoitaja

sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen, aluevaaliehdokas (kd.)