Kolumni Vastakkainasettelun aika on ohi – vai onko? – "Monet kaivavat poteroitaan yhä syvemmälle ja sulkeutuvat omiin kupliinsa"

Monet meistä boomereista, siis ”kalkkiksista” tai vain vanhemmista ihmisistä muistamme sloganin ”Vastakkainasettelun aika on ohi” presidentti Sauli Niinistön vaalikampanjasta vuodelta 2006.

Tuossa kampanjassa Niinistö halusi tarkoituksellisesti poistaa äänestäjien mielistä ”porvarien ja työläisten” vastakkainasettelun. Vaalimainoksissa hänen nimensä alla komeilikin sanat ”työväen presidentti”. Tällaiselle kampanjalle olisi tarvetta myös tänä päivänä.

Nykyisin tuntuu siltä, että monet kaivavat poteroitaan yhä syvemmälle ja sulkeutuvat omiin kupliinsa. Kupliin, joihin toisenlaiset aatteet eivät sovi. Ne vaiennetaan välittömästi. Tällaisesta ei seuraa mitään hyvää.

Viime viikkoina mediassa on jälleen kerran käyty keskustelua pienten työeläkkeiden nostamisesta ja taitetun indeksin muuttamisesta. Vastakkainasetteluhan siitä seurasi, välittömästi. Samat, vuosikymmenten ajan toistetut argumentit kaivettiin esiin: eläkeläiset syövät lastemme ja lastenlastemme pöydistä, rahat loppuvat eivätkä tulevat sukupolvet saa eläkkeitään.

Rahastojen kehitys näyttää kuitenkin aivan muuta. Eduskunnassa oloaikanani rahastot ovat kasvaneet 160:sta 240 miljardiin euroon. Keväällä rahastot kasvoivat miljardin euron viikkovauhtia niin, että tämän vuoden aikana kasvua on jo yli 20 miljardia euroa. Tällainenko ennakoi rahojen loppumista?

Rahastot kasvavat jopa nopeammin kuin Marinin hallitus pystyy velkaannuttamaan Suomea. Mielestäni työeläkkeiden indeksi, puoliväli-indeksin käyttö työeläkkeissä tulisi oikeasti, totuudenmukaisesti selvittää.

Monet kaivavat poteroitaan yhä syvemmälle ja sulkeutuvat omiin kupliinsa.

Pääministerin ulostulot eivät valitettavasti vähennä vastakkainasettelua. Me vanhemmat kansalaiset opimme viime viikolla ihan uuden sanan, kun pääministeri kehotti vanhempaa väestönosaa, boomereita, relaamaan.

Marin sanoi myös hyvin selkeästi, ettei hän eikä SDP tue työeläkkeiden indeksimuutoksen selvitystä. Tämä ei valitettavasti näytä sopivan pääministerin kuplaan, sen täyttävät ihan muut intressit.

Ikäihmisten panosta ja yhteistyötä ilman vastakkainasettelua tarvitaan yli sukupolvi- ja kuplarajojen.

kirjoittaja on tamperelainen kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen (kd.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut