Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kasvun lasku – "Juuri vetovoimaisen kasvukaupungin olisi syytä tuottaa palvelunsa tehokkaimmin"

Pormestari Anna-Kaisa Ikonen (kok.) esitteli talousarvioehdotuksensa perinteisin menoin maanantaina. Perusluvut ovat monella tapaa tuttuja. Budjettiehdotuksen alijäämä on nyt 26,6 miljoonaa euroa. Nettomenojen kasvuksi arvioitu 4,5 prosenttia on viime vuosia suurempi. Menokurin olosuhteisiin nähden hyvä pitäminen on ollut viime vuosina taloudenpidon onnistumisia. Kun verotulojen arvioidaan kasvavan vain 1,5 prosentilla, on seurauksena kaupungin velkaantuminen.

Käyttömenojen kasvun taustalla ovat pääosin valtion säätämät kuntien uudet velvoitteet, kuten hoitajamitoitus, palvelutarpeiden lisääntyminen ja kaupungin väestönkasvu. Viime viikolla uutisoitiin, että Tampere on juuri nyt Suomen ylivoimaisesti vetovoimaisin kaupunki sisäisessä muuttoliikkeessä.

Kasvun lasku pitää maksaa. Se kannattaa tehdä jopa vienosti hymyssä suin. Valtaosassa Suomen kunnista väkiluku pienenee ja kunta näivettyy. Tämäkin maksaa ja lasku on harvoin pienempi.

Kasvu näkyy myös investointirivillä. Totuttuun tapaan kolme suurinta talonrakennusinvestointia on ensi vuonna kouluja.

Vastapainoksi luvataan talouden tasapainotus- ja tuottavuusohjelma. Tarkkana on syytä olla ennen kaikkea nyt. Tämä vuoden talousarvio on historiallinen, sillä sosiaali- ja terveysmenojen siirtyminen hyvinvointialueille vuonna 2023 paitsi pienentää kaupungin budjettimiljoonia tuntuvasti myös laittaa talousarvion tekemisen uusiksi. Siirtymissä tuppaa helposti repsahtamaan. Toiselta puolen asioiden uudelleen ajatteleminen ja toisteltujen, mutta tärkeiden rakenteellisten uudistusten läpivieminen olisi helpompaa nyt. Tilaisuus on syytä käyttää hyväksi.

Lakisääteiset palvelut on hoidettava tinkimättä, mutta juuri vetovoimaisen kasvukaupungin olisi syytä tuottaa palvelunsa tehokkaimmin. Muu johtaa vääjäämättä kuntatalouden katastrofiin. Tämä on Tampereen haaste.

Kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi budjetti menee 15. marraskuuta. Namurahalistat ovat vuosien varrella lyhentyneet, joten ne eivät budjetinsuuria lukuja hetkauta,