Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Hoitoalan palkkojen nosto ei ole populismia – "Hoitajien massatuonti Tampereelle on"

Hoitoalan palkkojen ja työolojen parantaminen ei ole populismia - hoitajien massatuonti Tampereelle on.

Julkisessa keskustelussa on muodostunut kuva, että ainoa ratkaisu olisi lähivuosina tuoda hoitajia EU:n ulkopuolelta esimerkiksi Filippiineiltä.

Köyhistä maista suuntautuvan työperäisen maahanmuuton kannattavuuden haasteena on kotoutumisen lisäksi rahan pakeneminen Suomesta. Maahanmuuttajat lähettävät rahaa kotimaahansa.

Jos vaatimattomaan elämäntapaan tottuneet maahanmuuttajat ja perheenyhdistäjät lähettävät lähitulevaisuudessa 500 euroa kuukaudessa kotimaahansa, Suomesta katoaa vuosittain valtavasti rahaa, jota ei koskaan saada takaisin.

Suomessa hoitajat muodostavat yhteiskuntamme selkärangan ja heidän palkkansa jää tänne kiertämään taloudessa. Yksi hoitaja työsuhteen sivukuluineen ei tarkoita vuodessa yhteiskunnalle 50 000:tta miinusmerkkistä euroa. Kokonaisuutta arvioitaessa summa voi kallistaa vaakakupin massiivisesta työperäisestä maahanmuutosta hoitoalan ja ihmisarvoisen vanhuuden pelastamiseen työmarkkinaehtoisemmin.

Hoitajamitoitusta noudattamalla työolosuhteita saadaan hiukan parannettua ja hoitajia pysymään alalla. Hoitajamitoitus ei ole lakina itsessään huono asia, kuten julkisuudessa on annettu ymmärtää. On uutisoitu pakolla laitoksista vapautettavista vuodepaikoista ja sulkemisuhkaisista laitoksista. Hoitoa tarjotaan juuri sillä resurssilla, joka on käytettävissä. Laadukasta hoitoa ei saavuteta haamuhoitajilla ja vastuu on tilanteen eskaloineiden päättäjien

Toivo paremmasta palkasta auttaisi jaksamaan uran alkupäässä huonommin johdetuilla työpaikoilla.

Hoitajia ei jatkossa nähdä norsunluutorneissa kulueränä, vaan resurssina. Helsingissä selkeästi parempi palkka kotihoidon lähihoitajille toi julkisuudessa paljon olleessa tapauksessa heti noin 200 hakemusta. Vaikka kaikkien hoitajien palkkoja ei työehtosopimustasolla nostettaisi, niin palkkaliukuman kasvun kautta kilpailu hyvistä työpaikoista luo alalle sisäisiä etenemismahdollisuuksia.

Hoitajat ovat kyselyissä valittaneet muun muassa etenemismahdollisuuksien puutetta.

Ilman toivoa paremmasta ihmisellä on taipumus luovuttaa. Toivo paremmasta palkasta auttaisi jaksamaan uran alkupäässä huonommin johdetuilla työpaikoilla. Alalla pitää päästä eroon kulttuurista, jossa parempaa palkkaa työpaikallaan tai työhaastattelun palkkaneuvotteluissa pyytävä nauretaan pihalle. Tasapäistämisen aika kutsumusammattivetoomuksen varjolla on ohi.

On todennäköistä, että tajutessaan saavansa Suomessa ilmaisen EU:ssa kelpaavan sairaanhoitajan koulutuksen maahanmuuttajat kouluttautuvat ja lähtevät leveämmän leivän perässä esimerkiksi Norjaan nostamaan viidentuhannen euron kuukausipalkkaa.

Vihervasemmisto on kipuillut siitä, että korkeakoulutetut sairaanhoitajat kolmansista maista aloittaisivat hoiva-avustajina. Manööverillä yritetään muun muassa saada hoiva-alan palkkatasoa alaspäin.

Kabineteissa kuiskitaan, että alan sääntelyn tiukkuuden määrittelyssä on kaukana menneisyydessä tehty virheitä, joita ei ole mahdollista korjata. Kansainvälinen kilpailu kosmopoliiteista on liian kovaa.

Petteri Hinkka (ps.)

aluevaaliehdokas

Tampere