Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Pesiksessäkin on kivempi voittaa kuin hävitä – "Manse oli paitsi mestari, niin myös maan puhutuin palloilujoukkue..."

Syyskuussa 1991 ollessani 14-vuotias, harmaana syyskuun iltana isäni ja minä palasimme Manse-kannattajien kanssa tihkusateessa Riihimäeltä. Kotimatka tuntui pitkältä ja tunnelma oli raskaan epätodellinen. Tappio RPL:lle oli sinetöinyt Mansen miesten putoamisen Ykköspesikseen.

Usko oli vahva, että pian nähdään paluu Superpesikseen. Nähtiinhän se lopulta, mutta aikaa kului 29 vuotta! Syyskuussa 2021, ollessani 44-vuotias, aurinkoisena syyskuun iltana isäni, perheeni ja tuhannet tamperelaiset juhlistimme Kaupissa Mansen miesten ensimmäistä Suomenmestaruutta. Matka Keskustorin suihkulähteelle ei tuntunut yhtään pitkältä ja tunnelma oli iloinen sekä liikuttava. Manse oli paitsi mestari, niin myös maan puhutuin palloilujoukkue!

Aloitin pesäpallon pelaamisen Mansen E-pojissa 1987. Yrjö Ojala, tamperelaisen pesiksen grand old man ja seuran nykyinen varapuheenjohtaja, oli jo silloin arvostettu tekijä seurassa. Kiitos valmentajilleni Tapsalle, Köpille, Karille ja Pasille, että kiinnittäydyin kansallispelin pariin.

Samassa joukkueessa yhtä aikaa aloitti nyt Manse PP Edustus Ry:n puheenjohtajaksi tullut ystäväni Pirkka Savilahti. Olemme nähneet, kuinka manselaisen pesiksen kivijalkaa kovalla työllä tuolloin muurasivat esimerkiksi Ulla Tuominen, Pertti Matara, Olavi Borg, Lehvän sisarukset Riitta ja Terhi, Esko Mäkinen, Timo Pesonen ja monet muut. Ilman suuresti arvostamieni Kimmojen Pärssisen & Korpi panosta 1990-luvulla tuskin huippupesistä tänä päivänä Mansessa pelattaisiin.

Käänteentekevää nykyisessä menestyksessä on jo Mansen nousijajoukkueessa vuonna 1990 pelanneen Harri Lammisen saaminen mukaan tamperelaisen pesiksen taustalle noin 7 vuotta sitten. Häneltä on toisen johtokunnan jäsenen Riki Huhtalan tavoin saatu paitsi tukea ja viisaita neuvoja vaikeissa tilanteissa, mutta myös erinomaista pelisilmää pelaajahankintoihin.

Tultuani Mansen puheenjohtajaksi oli taloustilanne äärimmäisen kriittinen ja miesten joukkue ykköspesiksessä. Vaikeudet yhdistivät seuran johtokunnan, jonne saatiin samalla ovenavauksella kanssani Niklas Mattsson, Petri Hepolan ja Timo Mäkelän edustaessa jatkuvuutta.

Yksi asia johti toiseen ja ensi vuonna, kansallispelin täyttäessä 100 vuotta, pelataan arvo-ottelut Tampereella uudella pesisstadionilla. Syöksy mukaan!

Edessä oli paljon vaikeita päätöksiä, tiukkaa taloudenpitoa ja lukemattomia tunteja vapaaehtoistyötä. Yksi asia johti toiseen ja ensi vuonna, kansallispelin täyttäessä 100 vuotta, pelataan arvo-ottelut Tampereella uudella pesisstadionilla. Syöksy mukaan!

Kirjoittaja on apulaispormestari (vihr.) ja Manse PP Edustus Ry:n väistynyt puheenjohtaja