Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Anteeksipyytämisestä – "Aina lapsia tehneet ihmiset eivät osaa olla vanhempia"

Sisältövaroitus: käsitellään identiteettiä mitätöivää henkistä väkivaltaa. 

Osallistuin erään psykoterapiayhdistyksen koulutukseen sateenkaari-ihmisten kaltoinkohtelusta. Yhdistyksen luottamusjohdolta toivottiin anteeksipyyntöä ja irtisanoutumista sellaisesta ”terapiasta”, joka ei kunnioita potilaan identiteettiä. Lisäinnoittajana oli ollut Psykiatriliiton kannanotto, jossa kiellettiin niin kutsuttu ”eheyttäminen”, eli väkivalta, jossa manipuloidaan potilaan seksuaalista suuntautumista tai sukupuoli-identiteettiä. 

Eheyttäminen on äärimmäistä syrjintää. Siinä ei vain halveksita identiteettiä, vaan yritetään aktiivisesti muuttaa se. Valvira ei ole kieltänyt eheyttämistä, vaikka se on ristiriidassa yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakien kanssa. Tarvittiin Ehjänä syntynyt -kansalaisaloite kieltämään eheytys. 

Koulutuksessa oli myös rovasti Liisa Tuovinen. Hän asetti lempeät sanansa Ollille, jota oli eheytetty psykoterapiassa. Liisa pyysi aikalaistensa puolesta anteeksi vääryyttä, jolle Olli oli kohtuuttomasti altistunut tietämättömyyden ja julmuuden vuoksi.

Itse läsnä olevana tunsin, että sieluni täyttyi Liisan myötäelämisestä ja kyvystä samastua Ollin kokemaan ahdinkoon. Vaikka oman elämäni syrjintätilanteet eivät ole yhä räikeitä kuin Ollin niin koin, että niitäkin Liisa pyysi anteeksi. Liisan sanat olivat hoitavia.  

Mietin kaikkea tätä tavatessani alaikäistä asiakastani. Hän oli tullut ulos vanhemmalleen. Vanhempi toivoi, ettei olisi ikinä synnyttänyt moista saastaista olentoa ja että lapsen tuli muuttaa perverssit tapansa.

Eheyttäminen on äärimmäistä syrjintää.

Varmistellessani polkua lastensuojelussa – ettei lapsi traumatisoituisi lisää osaamattomissa käsissä – pohdin, että miten lohduttomat sanat omalle lapselleen huutanut vanhempi voisi ottaa sanomansa takaisin.

Miten hän voisi ehdoitta hyväksyä lapsensa sellaisena kuin hän on ja puolustaa tätä?

Aina lapsia tehneet ihmiset eivät osaa olla vanhempia. Silloin yhteiskunnan pitää toimia niin, että lasta ei enää eheytetä uudelleen, vaan hän pelastuu. 

Psykoterapiayhdistyksien lisäksi koko yhteiskunnan tulisi pyytää anteeksi lapsilta, aikuisilta ja ikäihmisiltä sitä, että edes voimassa olevia syrjinnän kieltäviä lakeja ei noudateta, vaan julmuus jatkuu.  

kirjoittaja on Sinuiksi ry:n (ent. Pirkanmaan Seta) toiminnanjohtaja, YTM ja

seksuaalineuvoja.