Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Karvakuono kestää aikaa

Rakastetun Ransu Karvakuonon äänenä ja henkilökohtaisena avustajana parhaiten tunnettu Pertti Nättilä menehtyi lauantaina. 87-vuotias, pirkkalalainen Nättilä teki pitkän tv-uran Tampereella ensin Tamvision, sittemmin Yleisradion TV2:n palkkalistoilla. Nättilä työskenteli muun muassa viihde-, lasten- ja nuortenohjelmien toimitusten päällikkönä.

Nättilä ohjasi myös muun muassa Rintamäkeläiset-sarjaa, Heikki ja Kaija -sarjaa sekä Pelle Hermannia. Erityisesti nuorempi polvi kuitenkin tunnisti Nättilän erityisesti Ransun äänenä.

Nättilällä on ylipäänsä ollut suuri merkitys siinä, mitä suomalaislapset ovat televisiosta katsoneet. Nättilä oli ideoimassa ja perustamassa Pikku Kakkosta. Ensimmäinen Pikku Kakkonen esitettiin 11.1.1977. Ransu Karvakuono tuli televisioruutuun heti seuraavana vuonna. Ransu oli ohjelman juontajan juontokaverina. Vielä hieman myöhemmin Ransu sai kaveriksiin Karvakuonot Rikun ja Eno-Elmerin.

On ihailtavaa, kuinka hahmo on kestänyt aikaa. 1970-luvun lopulla, kun Ransu esiteltiin ensi kertaa suomalaiselle tv-kansalle, oli maailma hyvin erilainen. Tuon ajan lastenohjelmista moni oli sellainen, ettei niitä tänä päivänä televisiossa esitettäisi. Internetin arkistoihin ovat toki kenties hurjimmat esimerkit tallentuneet.

Ransu on kuitenkin jaksanut ihastuttaa lapsia ja vähän vanhempiakin vielä 2000-luvulla. On vaikea äkkiä keksiä kovin montaa hahmoa, joita on jaksettu tapittaa television ääressä vuodesta ja jopa vuosikymmenestä toiseen. Osansa varmasti on tehnyt Nättilän Ransulle antama ilmeikäs ääni.

Jotain hahmosta kertoo myös se, että se kutsuttiin ensimmäisenä fiktiivisenä hahmona Linnan juhliin vuonna 2017.

riina.haapala@media.fi

Uutispäällikkö