Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Asenneoppia Alkosta – "Lähes joka ainoa työntekijä hymyilee..."

Mediassa on ollut ajoittain porua monopoliyhtiö Alkon pääjohtajan palkasta ja bonuksista.

Palkalle ja bonuksille on mielestäni vahvat perusteensa.

Muistan ajan, jolloin Alkon myyjä oli viimeinen tulppa ja portinvartija, joka suostui niukin naukin rahaa vastaan antamaan asiakkaalle tämän haluaman tuotteen. Ei auttanut tuoksahtaa saati vitsiä vääntää – myydä ei ollut pakko!

Tampereella on puhuttu kaavoituksen ja rakennuslupakäytäntöjen ongelmista, hitaudesta ja byrokratiasta. Tampereen tapa on vaieta kiusalliset asiat kuoliaaksi.

Tämä kaikki tuli mieleeni kun katselen uutisia Tampereen naapurikunnista. Isot yritykset ovat löytäneet hyvien liikenneyhteyksiä päästä ja toimintansa kannalta riittävän ison tontin hyvällä maapohjalla ja päällimmäisenä syynä kerrotaan usein kaavoitus- ja lupaprosessien olleen nopeita, joustavia. Asenne on ollut kohdallaan.

Kun asioi nykyisin Alkossa, myyjiä on vain muutama. Valikoimaa hyllyissä riittää, myös alkoholittomia tuotteita.

Ei hän ilmaiseksi pyytänyt, ostohousut jalassa oli virkamiehen pakeille mennyt.

Lähes joka ainoa työntekijä hymyilee ja tulee kysymään, kuinka voin auttaa. Hänellä on opittua ja omaksuttua tietoa kertoa tuotteista, silti mitään tuputtamatta. Ja jos ei asiakas löydä tai osta, ei myyjä jää nenä nirpalleen, vaan toivottaa iloisesti hyvää päivän jatkoa.

Tämän palveluasenteen opettaminen on ollut pitkäjänteisen työn tulosta ja siitä päätöksen on tehnyt yhtiön toimiva johto yhteisymmärryksessä henkilöstön kanssa. Koulutuksella on saatu paljon hyvää aikaan. Työtaistelun uhkaa ei ole ja mitä ilmeisemmin työtyytyväisyys on hyvä.

Ystäväni kertoi etsineensä alkavalle yritykselle tonttia Tampereelta. Oli kysynyt ja keskusteluissa kertoi saaneensa sellaisen vaikutuksen, ettei asia oikein kiinnosta. Ei hän ilmaiseksi pyytänyt, ostohousut jalassa oli virkamiehen pakeille mennyt.

Oli sitten pois ajaessaan ottanut puhelun Ylöjärven yrityksiä palvelemaan organisaatioon.

Henkilö, joka soittoon vastasi oli kuunnellut toiveet ja tarpeet ja ennen kuin hän ehti yritykseensä takaisin, oli sähköpostissa vastaus, ehdotus, ja jopa tonttipiirustukset joissa oli kukkapurkitkin paikoillaan…

Näin naapureissa.

Kyse on asenteesta. Otetaan oppia Alkosta ja tehdään asialle jotakin. Ei kuitenkaan perusteta työryhmää.

Pekka Peltonen

Tampere