Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pääkirjoitus Pikkumiinuksella koronan yli – "Korona kyykytti Pirkanmaata paljon pelättyä ja koko muuta maata vähemmän"

Tampereen kauppakamarin, Business Tampereen, Pirkanmaan yrittäjien ja Pirkanmaan liiton julkaiseman Pirkanmaan talouskatsauksen liikevaihtoluvut vuodelta 2020 julkistettiin maanantaina. Oleellisin etukäteen asetettu kysymys kattavalle tilastopaketille oli se, kuinka pahasti korona maakuntaa ja sen taloutta koetteli.

Maakunnan kaikkien toimialojen kokonaisliikevaihto vuonna 2020 supistui vain 0,4 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna. Koko maassa laskua oli 4,2 prosenttia. Pirkanmaan pikkumiinus oli monelle varmasti yllätys. Korona kyykytti Pirkanmaata paljon pelättyä ja koko muuta maata vähemmän.

Kaikilla teollisuuden toimialoilla liikevaihto taipui Pirkanmaalla 1,7 prosentilla, kun koko maan teollisuuden liikevaihto laski 5,7 prosentilla. Eroja oli monilla keskeisillä elinkeinotoiminnan aloilla. Pirkanmaalla metsäteollisuus putosi vajaalla 3 prosentilla, kun koko maassa lukema oli liki 14. Rakentamisen liikevaihto kasvoi 4,3 prosentilla, kun koko maan kasvu oli vain 1,7 prosenttia. Kauppa kasvoi Pirkanmaalla 2,0 prosentilla ja pieneni koko maassa 2,8 prosentilla.

Vuoden 2021 ensimmäisen vuosipuolikkaan aikana Pirkanmaa on yhä kiihdyttänyt muuta maata nopeammin. Pirkanmaan kasvu vuoden 2020 ensimmäiseen puolikkaaseen verrattuna on 7,3 prosenttia, 1 prosenttiyksikön koko maata enemmän.

Koronan suurimmat häviäjät eivät enää tässä vaiheessa tule yllätyksenä. Majoitus- ja ravintola-alan liikevaihto putosi Pirkanmaalla vuonna 2020 lähes 26 prosentilla ja muun elämystalouden lähes 20 prosenttia. Koko maassa kummankin lasku oli muutaman prosenttiyksikön suurempi. Positiivista on se, että kummassakin myös toipuminen on alkanut täällä nopeammin kuin muualla maassa, vaikka normaalitasosta ollaan vielä perässä.

Tälle vuodelle vuoden päästä raportoitavia isoja kasvuprosentteja voi kasvattaa entisestään kuluttajien korkea luottamus omaan talouteen, säästöön jääneet eurot ja koronan taittuminen, jotka näkyvät ennen kaikkea ravintoloiden, kaupan ja palveluiden käytössä.

EDIT 15.10. kello 16.25: Korjattu virkkeseen "Koko maassa kummankin lasku oli muutaman prosenttiyksikön suurempi" prosentit prosenttiyksiköksi.