Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Nyt Eurooppa puhuu meille tärkeistä asioista – "Muutos voidaan tehdä niin, ettei luovuta sosiaalisesta vastuullisuudesta"

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen otti linjapuheessaan esiin useita asioita, jotka kaikki ovat meille pirkanmaalaisille tärkeitä. Asiat eivät ole uusia, mutta niiden painoarvo on nyt todella merkittävä.

Puheen lähtökohtana oli syvä huoli siitä, että maailmassa puhutaan ja tehdään asioita Euroopan ohi tai Euroopasta riippumatta. Tähän liittyen hän nosti muutaman asian esiin. Ehdottomasti tärkein oli digitaalinen riippumattomuus ja turvallisuus.

On mahdotonta kuvitella menestyvää Eurooppaa, missä arjen data, kuten sekä terveys- ja pankkidata, että työpaikkojen data olisi jossain muualla.

Toinen huoli liittyi korkean teknologian osaamiseen ja kykyyn tuottaa strategisia tietoteknisiä tuotteita. Muistamme hyvin, kuinka merkittävää oli alan osaaminen kännykkä-Suomen aikana. Nykyinen Nokia on merkittävä tekijä mikroelektroniikka-alalla. Me kaikki tiedostamme teollisuuden sirupulan ja sen aiheuttamat tuotanto-ongelmat.

Kolmas iso huoli liittyi ympäristöön. Eurooppa on ainoa suuri alue maailmassa, missä hyvin moniarvoisessa ja -puolueisessa demokraattisessa päätöksentekoympäristössä kyetään tekemään sellaisia muutoksia, joiden varassa globaalit tavoitteen ilmaston lämpenemisestä voidaan saavuttaa.

Muutos voidaan tehdä niin, ettei luovuta sosiaalisesta vastuullisuudesta tai kyvystä ylläpitää hyvää elintasoa kaikille. Pirkanmaa on osaamiseltaan ja näytöiltään erittäin hyvällä polulla, joskin kovin paljon on vielä tekemistä kaikilla toimialoilla ja erilaisissa ympäristöissä.

Pirkanmaa on osaamiseltaan ja näytöiltään erittäin hyvällä polulla.

Neljäs hyvin ajankohtainen huoli liittyi terveyteen. Korona-aika on näyttänyt selvästi sen, ettei tulevaisuudessa ole mahdollista taata yhdessäkään eurooppalaisessa maassa hyvää turvaa tartuntatauteja vastaan yksin, vaan asioita on tehtävä yhdessä.

Viidentenä komission puheenjohtaja korosti tarvetta vahvistaa yhteistä turvallisuutta erilaisia uhkia vastaan. Nyt ei enää ole sellaista maailmaa, missä turvallisuuden voisi jättää jonkin muun tahon hoidettavaksi.

Kaikissa näissä asioissa Suomessa ja Pirkanmaalla tehdään päätöksiä ja valintoja. Nyt on aivan välttämätöntä, että uskallamme olla riittävän selvästi hakemassa yhteisiä eurooppalaisia ratkaisuja, vaikka se tarkoittaisi EU:n roolin kasvua julkisessa taloudessa.

kirjoittaja on Pirkanmaan maakuntajohtaja.