Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Pääasia ei saa jäädä pääsponsorin varjoon – "Tampereelle valmistuva maailmanluokan urheilu-, viihde- ja kulttuurikokonaisuus jää sivuosaan vain paria kuukautta ennen sen avausta"

Tampereella joulukuussa avattavan uuden areenan nimisponsorin Uros-konsernin sotkuisiksi osoittautuneet talousasiat ovat nousseet tällä viikolla isoksi puheenaiheeksi.

Maaliskuussa 2020 moni pohti nolona tietämättömyyttään, kun kuuli areenan nimisponsorin julkistustilaisuudessa ensimmäistä kertaa suuren suomalaisen teknologiaveturin ja talousmenestyjän nimen. Donald Trumpkin kerrotun mukaan tiesi. Tietämättömille annettiin ymmärtää, että jättisopimuksella hallin kylkeen tulee nimi, joka ennemminkin tekee hallia tunnetuksi globaalisti kuin päinvastoin.

Nyt 1,5 vuotta nimen julkistamisen – ja sitä seuranneen sukupuolikeskustelun – jälkeen kuva firmasta on tarkentunut kovaa vauhtia. Pari viikkoa sitten STT selvitti, että jättiliikevoiton taustalla on tyhjä kassa ja vuoden 2018 jälkeen tilinpäätöksiä ei ole toimitettu. Tällä viikolla selvisi, että Helsingin käräjäoikeudessa firmalta vaaditaan korkoineen yli 15 miljoonan saatavia. Jo viime keväänä pääkonttorinsa Sveitsiin siirtänyt yritys erotti toimitusjohtajansa pari viikkoa sitten.

Nyt Uroksen tietävät kaikki. Valitettavasti julkisuudessa olleet tiedot viittaavat nyt siihen, että firma voi olla Suomen taloushistorian suurimpia kupruja. Ainakin asian toiseksi osoittamisessa on iso työ.

Keskustelussa on käytetty kerkeästi termiä mainehaitta. Nyt Tampereelle valmistuva maailmanluokan urheilu-, viihde- ja kulttuurikokonaisuus jää sivuosaan vain paria kuukautta ennen sen avausta, kun huomion vievät pääsponsorin taloussotkut. Kyllä, kyseessä on tässä tapauksessa mainehaitta. Nyt pitäisi valmistautua avaukseen, hioa palveluita kuntoon ja myydä areenan palveluita, kun hype kasvaa.

Pääasia ei saa jäädä pääsponsorin varjoon. Pääasia on areena, ei nimi kyljessä. Areena on Tampereen elämystalouden uusi veturi, jonka ympäri kasvaa kaupunginosa, joka yhdistää kaupungin keskustaa.

Siksi on tärkeää, että asioihin saadaan selvyys vikkelästi ja päätökset tehdään ripeästi.