Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Palkkojen korottaminen ei ratkaise osaajapulaa – "On muistettava, että yritykset kilpailevat lähes aina paikallisesti, kansallisesti tai kansainvälisesti..."

Osaajapulasta puhutaan nyt paljon. Suomi on vihdoin nousemassa koronakuopasta ja talouskasvu on lähtenyt käyntiin. Edessä on taas sama ongelma, kuin niin monta kertaa aiemminkin nousukausien aikana.

Osaava työvoima ei riitä yritysten tarpeisiin. Mikäli osaajia ei riitä, takkuaa paitsi yrityksen liiketoiminta ja kasvu, myös koko Suomen talouskasvu. Tilanne on kestämätön ja ratkaisuja on haettava pikaisesti.

Julkisuudessa ratkaisuksi osaajapulaan on esitetty myös palkankorotuksia. On ihmetelty sitä, miksi palkat eivät jousta ylöspäin, jos osaavasta työvoimasta on kova kilpailu. Asia ei ole aivan näin yksinkertainen.

Palkankorotukset eivät ensinnäkään auta osaajapulaan, jos yrityksen tarvitsemaa osaavaa työvoimaa ei yksinkertaisesti ole saatavilla. Moni yritys tarvitsee nimenomaan koulutettua ja kokenutta työvoimaa – tilanne on ollut jo pitkään vaikea esimerkiksi IT-alalla. Sopivia osaajia ei pahimmillaan ole missään päin Suomea eikä niitä saada houkuteltua myöskään ulkomailta.

Yritystoiminnan on myös oltava kannattavaa, jotta sitä voidaan harjoittaa. Äkillinen palkkojen merkittävä korottaminen heikentäisi yrityksen kilpailukykyä ja saattaisi ajaa toiminnan kannattamattomaksi. Tällöin kaikki yrityksen tarjoamat työpaikat olisivat vaarassa. On muistettava, että yritykset kilpailevat lähes aina paikallisesti, kansallisesti tai kansainvälisesti muiden yritysten kanssa.

Osaajapula on aito ja nyt käsillä oleva ongelma. Palkkakilpailu ei kuitenkaan ratkaise osaamispuutteita tai kohtaanto-ongelmaa.

Ennemminkin tarvitaan lisää mahdollisuuksia nopeaan osaamisen päivittämiseen, tukea työn perässä muuttamiseen, toimia osaamisperusteisen maahanmuuton sujuvoittamiseen sekä konkreettisia keinoja oppisopimuskoulutuksen lisäämiseen.

Mikko Valtonen

johtava asiantuntija

Keskuskauppakamari