Kolumni Suomen suurin uudistus – "Vastuualueita on myös syytä pohtia perusteellisesti"

Pitkään valmisteltu sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus, eli sote-uudistus, on päätetty toteuttaa ja pian päästään käytännön toimiin.

Maahan perustetaan 21 hyvinvointialuetta, jotka vastaavat sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimesta. Nämä tehtävät siirtyvät kunnilta, sairaanhoitopiireiltä ja kuntayhtymiltä.

Varsinaisen toimintansa hyvinvointialueet aloittavat vuoden 2023 alussa. Kyseessä on Suomen historian suurin julkisen hallinnon uudistus. Samalla se antaa mahdollisuuden uudistaa palveluita sekä päätöksentekoa, jolla palveluita ja niiden tuottamista ohjataan.

Perustettavilla hyvinvointialueilla päätösvaltaa tulevat käyttämään aluevaltuustot, jotka valitaan ensi tammikuun 23. päivä pidettävissä aluevaaleissa. Aluevaltuusto saa päättää itse hyvinvointialueen päätöksenteon järjestämisestä lainsäädännön puitteissa. Tämä antaa hyvät mahdollisuudet uudistaa tapaa, jolla asioista päätetään.

Aluevaltuuston lisäksi hyvinvointialueelta tulee löytymään aluehallitus, jotka tehtäviltään ovat hyvin samankaltaisia kuntien kanssa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että alueen koko päätöksenteko tulisi järjestää samalla tavalla kuin se on järjestetty kunnissa. Kunnista tutun lautakuntarakenteen sijasta Pirkanmaalla on suunniteltu valiokuntamallin mahdollisuutta.

Lautakunnissa asiat päätetään aina viranhaltijan esittelystä. Tämän hyvä puoli on se, että päätöksenteon pohjana on esitys mutta samalla päätöksen suunta on jo valmiiksi annettu. Valiokuntamallissa vastaavaa viranhaltijan pohjaesitystä ei ole vaan päättäjät aloittavat päätöksenteon puhtaalta pöydältä.

Vastuunjako on aiheuttanut ongelmia, vaikka hyvää yhteistyötäkin on tehty.

Toimielimien vastuualueita on myös syytä pohtia perusteellisesti. Nykyisessä mallissa ongelmia on aiheuttanut muun muassa se, että kunnat ovat vastanneet perusterveydenhuollosta ja sairaanhoitopiirit erikoissairaanhoidosta.

Vastuunjako on aiheuttanut ongelmia, vaikka hyvää yhteistyötäkin on tehty. Hyvinvointialueella koko terveydenhuolto perustasolta erikoissairaanhoitoon on oltava saman valiokunnan tai muun toimielimen vastuulla, jotta kokonaiskuva säilyy paremmin.

Pirkanmaalla uudistuksen eteen on tehty vuosien ajan hyvää valmistelua. Nyt on toimeenpanon ja käytännön työn aika, jotta saamme uudistuksen toteutettua parhaalla mahdollisella tavalla.

kirjoittaja on tamperelainen kaupunginvaltuutettu (vas.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut