Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Perustuslaki määrittelee yksilön oikeuksia ja sananvapautta – "Kansan tahtoon näyttävät vaikuttavan poliittisten ryhmien mielipiteet"

Olemme yksilöitä, erilaisia kuului otsikko Markku Lehtisen Lukijalta-kirjoituksessa Tamperelaisessa viime viikonvaihteessa 2.–3. lokakuuta. Samalla hän täsmensi muun muassa että olemme yksiöitä, eikä meitä pidä lokeroida, kasvattaa, kouluttaa tai hoitaa massana.

Samassa lehdessä Erkki Seppäsen Lukijalta-kirjoituksen otsikkona oli Sananvapaus on sivistyksen kulmakivi. Lisäksi hän väitti, että suomalainen sananvapaus kärsii edelleen tunkkaisuudesta, jossa vapaus, demokratia ja länsimainen sivistys alistetaan poliittiselle kiihkomielisyydelle.

Nuo kaksi kirjoitusta nostavat esiin kaksi perustuslaissamme määriteltyä hyvän elämän ja demokratian keskeistä perustetta: yksilön ja sanan vapauden oikeudet. Olen niistä samaa mieltä edellä mainittujen kirjoittajien kanssa.

Tässä mielessä haluan korostaa Markku Lehtiselle, että perustuslakimme säätelee varsin pitkälle sitä, miten yksilöiden tulisi kohdella toisiaan.

Lähtökohtaisena vaatimuksena on yksilön vapauden, yhdenvertaisuuden ja oikeudenmukaisuuden kunnioittaminen. Tämä säännös ei kuitenkaan näytä velvoittavan kaikkia. Jotkut ovat vapaampia kuin toiset. Eniten mielestäni ärsyttää se, että jotkut ahnehtivat sellaista, mitä eivät ole ansainneet. Yhteisö, jossa jotkut yksilöt voivat itsekkäästi hyödyntää lähimmäisiään, ei ole hyvä yhteiskunta.

Erkki Seppäselle haluan korostaa, että kansan tahtoon, jonka pitäisi olla demokraattisten ratkaisujen lopputulos, näyttävät vaikuttavan poliittisten ryhmien mielipiteet. Niiden seurauksena on erityisesti mies- ja naisyksilöiden välisen tasa-arvon kannalta tehty hyvinkin epäreiluja poliittisia päätöksiä.

Olisi syytä valittaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Erityisesti sukupuolikiintiöiden toteuttaminen yksinomaan naisten oikeutena rikkoo miesten tasa-arvo-oikeuksia ja samalla myös yksilökohtaisen yhdenvertaisuuden toteutumista. Olisi syytä valittaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Esko A.Repo

hallintotieteiden tohtori