Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Anarkismi ei ole huliganismia – "Vaatii muutakin kuin kadulla istumista"

Tommi Rasila käytti kiinnostavassa viikonvaihteen Tamperelaisessa julkaistussa Elokapina-kolumnissaan anarkia-sanaa väärin.

Anarkismi on filosofia, joka pohtii voidaanko ihmisyhteisöjen väliset asiat järjestää ilman ulkoista pakkoa. Näitä ulkoisia pakkoja ovat valtio, hallitus, keskuspankki, armeija, poliisi ja kirkko.

Jos vastaat, että ei ole mahdollista, niin kuuhunkaan ei pitänyt voida mennä. Elävän, reaaliaikaisen kuvan lähettäminen maapallon toiselle puolelle oli joskus huuhaa-haihattelua, scifiä. Demokratian idea on yhä mahdoton monissa valtioissa.

Anarkia ei ole synonyymi kapinalle, kaaokselle ja huliganismille. Toki anarkismin sisälle mahtuu kapinakin. Joskus propaganda by deed -anarkistit ovat turvautuneet väkivaltaan, mutta se ei ole filosofian ydin. Onneksi media käyttää nykyisin pääsääntöisesti sanaa terrorismi, kuvatessaan kaaokseen ja kuolemaan tähtääviä tuhotöitä.

Anarkistisia yhteisöjä on ollut aikoinaan muun muassa Ukrainassa, Espanjassa, Meksikossa, Ranskassa, mutta fasistit ja kommunistit tappoivat sitä yrittäneet ihmisryhmät. Nykyisin Kurdistanin alueella on anarkismin mukaisesti järjestäytyneitä kansalaisryhmiä.

En tiedä, mihin ideologiaan Elokapinan vetäjät turvautuvat, mutta anarkistisen yhteisön muodostaminen vaatii muutakin kuin kadulla istumista. Se vaatii korkeaa moraalia, vastuuta toisista ja eettistä älyä.

En tiedä, mihin ideologiaan Elokapinan vetäjät turvautuvat, mutta anarkistisen yhteisön muodostaminen vaatii muutakin kuin kadulla istumista.

Rauli Jokelin

teatteriohjaaja

Tampere