Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Merkki on annettu – "Torstain päätös on toistaiseksi vahvin symboli sille, että elämä jatkuu ja normaali palaa."

Taas soitto soi ja laulu raikaa tamperelaisissa ravintoloissa. Valtioneuvosto muutti torstaina asetusta, jolla ravintoloiden toimintaa rajoitetaan. Kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla, kuten Pirkanmaalla, tämä tarkoitti kerralla sitä, että rajoitukset asiakasmäärään tai anniskelu- ja aukioloaikoihin poistuivat jo perjantaina.

Monille päätös tuli melkoisena yllätyksenä, sillä vielä keskiviikkona ennakoitiin korkeintaan lieviä helpotuksia. Asiasta kertoi sosiaali- ja terveysministeri Krista Kiuru (sd.) Twitterissä torstaina puolenpäivän jälkeen.

Ravintolarajoitusten purkaminen ja maskisuositusten muuttuminen ovat nyt koko 1,5 vuotta kestäneen korona-ajan vahvimmat merkit sille, että elämä voi palata ainakin lähelle vanhaa normaalia. Ajoitus tuntuu nyt oikealta – ainakaan liian ajoissa ei olla. Ravintolat eivät ole enää sellainen osa yhteiskuntaa ja elinkeinoelämää, jonka toimintaa olisi erityisesti syytä rajoittaa. Torstain päätös on toistaiseksi vahvin symboli sille, että elämä jatkuu ja normaali palaa.

Tampereellakin viikonlopusta tulee varmasti vauhdikkain pitkään aikaan. Tosin vauhtia ja vaihtoehtoja rajoittaa se, että pikavauhtia ja yllätyksenä tullut rajoitusten purku tarkoittaa sitä, ettei moni yöravintola ehdi saamaan ihmisiä työvuoroon ja jopa 1,5 vuotta kiinni ollut paikkaa avauskuntoon.

Menojalkaa hillitsevät varmasti myös monet kysymykset. Saako taas kätellä? Uskaltaako istahtaa naapuripöytään? Tohtiiko tanssia hitaita? Onkohan tuo naapuripöydän kaveri yksi niistä 80 000:sta rokottamattomasta pirkanmaalaisesta? Millä todennäköisyydellä kahdesta rokotteesta huolimatta voi saada tartunnan? Ja onko se paha? Pitäisikö sittenkin laittaa maski? Kysymykset ovat terveitä. Vastuu on nyt meillä – monellakin tapaa.

Vaikka avaus saattaa aiheuttaa radalle ryntäävien rokottamattomien nuorten aikuisten takia tartuntapiikin, riski on jo yhteiskunnallisesti ja terveydenhuoltojärjestelmän näkökulmasta hallittavissa. Kaikkia riskejä ei saa poistettua, joten elämän pitää jatkua.