Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Hoitoalan arvostuksen pitää näkyä myös palkassa – "Tilanne on erittäin huolestuttava"

Hoitajapula on yksi yhteiskunnan tämänhetkisistä kriiseistä, joihin emme ole vielä löytäneet ratkaisuja. Henkilökohtaisesti koen asiasta paljon huolta, koska tilanteen ratkaiseminen on äärettömän vaikeaa.

Mielestäni on päivänselvää, että tätä kriisiä ei pysty ratkaisemaan ilman parempaa palkkaa. Pohjoismaisessa palkkavertailussa sairaanhoitajien peruspalkoista Suomen palkkataso on selkeästi huonoin. Suomessa valmistuneen sairaanhoitajan peruspalkka on keskimäärin 1000 euroa pienempi kuin muissa Pohjoismaissa.

Toinen keskeinen ongelma on se, että soteala ei houkuttele uusia tekijöitä. Esimerkiksi kevään yhteishaussa Tredun lähihoitajakoulutuksen paikkoja jäi täyttämättä enemmän kuin koskaan. Pysäyttävä tieto selvisi, kun katsoin heinäkuussa Pirkanmaan avoimia työpaikkoja: meillä oli 550 lähihoitajan paikkaa ja 220 sairaanhoitajan paikkaa avoimena. Myös THL:n arvion mukaan joka viides sotealan osaaja työskentelee jollakin muulla alalla kuin sotealalla. Tilanne on erittäin huolestuttava.

Politiikalla voidaan ratkaista monia asioita. Olemme hallituksena vieneet läpi niin hoitajamitoituksen vanhustenhoitoon ja lastensuojeluun kuin olemme tiukentamassa hoitotakuuta. Olemme myös panostaneet satoja miljoonia lisäeuroja hoito- ja hoiva-alalle, mutta nämäkin ponnistelut ovat riittämättömiä alan kriisin vakavuuden vuoksi.

Palkkaukseen liittyvät päätökset kuuluvat tietenkin työmarkkinaosapuolille, ei politiikoille, mutta henkilökohtaisesti haluan antaa täyden tukeni palkansaajajärjestöille. Ilman reilua ja houkuttelevaa palkkausta, ei tätä yhteiskunnallista kriisiä voida ratkaista.

Nyt ei ole enää aikaa surkutella ja voivotella asian tilaa, koska se vain pahenee vuosi vuodelta. Nyt tarvitaan kaikkien yhteistyötä ja tahtotilaa asian ratkaisemiseksi. Meillä on yhteiskuntana oltava varaa siihen.

Nyt ei ole enää aikaa surkutella ja voivotella asian tilaa, koska se vain pah e nee vuosi vuodelta.

Tulevia hyvinvointialueita perustettaessa palkkoja harmonisoidaan - ja voimme siten Pirkanmaalla osaltamme nostaa sotealan työntekijöiden hyvinvoinnin ja jaksamisen keskiöön. Mikäli emme onnistu nyt ratkaisemaan tätä kriisiä, muut ponnistelut paremman vanhustenhoidon ja laadukkaampien sosiaali- ja terveyspalveluiden puolesta ovat mahdottomia.

Työ vaatii tekijänsä. Annetaan arvo sen tekijöille.

kirjoittaja on kansanedustaja ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (sd.) Tampereen Sorsapuistosta