Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Olemme yksilöitä, erilaisia – "Uhkakuvana on joutuminen kasvottomien päättäjien koneistoon"

Satokausi on tämän vuoden osalta lopuillaan. On sadonkorjuun aika. Luonnossa luonnon monimuotoisuus on selkeästi havaittavissa kasvien erinäköisyytenä ja erimakuisuutena.

Suurelta osin muotoutumiseen vaikuttaa miten kasveja on kasteltu, lannoitettu ja minkälaisessa maaperässä kasvit ovat saaneen kasvaa.

Me ihmiset olemme myös erilaisia. Kasvamme erilaisissa olosuhteissa. Meillä on erilaisia lahjoja, hyviä ja vähemmän hyviksi katsottavia ominaisuuksia. Olemme yksilöitä, eikä meitä pidä lokeroida, kasvattaa, kouluttaa tai hoitaa massana. Meitä ei pidä myöskään hallita tai johdatella massana.

Eduskunnan pieni enemmistö on saanut aikaan sote-muutoksen (ei uudistuksen). Muutoksen, joka tulee vaikuttamaan elämäämme halusimme sitä tai emme. Suomi on jaettu hyvinvointialueisiin ja niiden asioista päättävät valitaan ensi tammikuun Maakuntavaaleissa. Vaalit ovat tärkeä koetinkivi, koska hyvinvointialueet vievät kunnilta huomattavan osan niiden paikallisesta päätäntävallasta.

Terveys ja hyvinvointi ovat meille tärkeitä elämäämme vaikuttavia asioita. Emme halua olla massaa, jota autoritäärisesti ohjataan. Siksi meidän pitää vaatia yhteiskunnalta oikeutta itse päättää miten ja missä meitä hoidetaan kun sairastumme ja vanhenemme.

Sote-muutoksessa on vaarana, että terveydenhoitopalvelumme tasapäistetään yksilöllisten toivomustemme vastaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että emme voisikaan itse päättää missä ja minkä tasoista hoitoa saamme. Uhkakuvana on joutuminen kasvottomien päättäjien koneistoon, jossa hoidon tason määrittää ”yhteiskunnan etu” yksilöllisten halujen vastaisesti. Toivottavasti näin mustavalkoinen ajattelutapa ei toteudu.

Emme halua olla massaa, jota autoritäärisesti ohjataan.

Markku Lehtinen

Tampere