Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni | Uusi valtuusto aloitti – "Valtuusto on peilikuva kansasta ja edustaa meitä kuntalaisia"

Tampereen kaupungin ylintä päätösvaltaa käyttää kaupunginvaltuusto, jonka 67 jäsentä eli valtuutettua valitaan neljän vuoden välein kuntavaaleissa.

Olen työskennellyt Tampereen kaupungin palveluksessa vuodesta 1994 alkaen ja työurallani nyt aloittava valtuusto on kahdeksas. Nyrkkisääntönä voidaan todeta, että yleensä vaaleissa vaihtuu noin kolmannes valtuutetuista eli tästä voidaan päätellä, että olen saanut tehdä töitä yli 250 päättäjän kanssa.

Työurani ensimmäinen valtuusto valittiin vuoden 1992 vaaleissa. Äänestysprosentti vaaleissa oli 71. Tämän jälkeen äänestysprosentti on ollut joka kerta alle 60 prosenttia ja nyt viime vaaleissa 57 prosenttia. Naisia valtuutetuista oli vuoden 1993 valtuustossa 28 ja nykyisessä 32. Valtuutettujen keski-ikä oli 1993 valtuustossa 51 vuotta ja nykyisessä valtuustossa 43 vuotta.

Nykyisessä valtuustossa on mukana neljä valtuutettua vuoden 1992 valtuustosta. Jukka Gustafsson (sd.) ja Anneli Kivistö (sd.) ovat olleet valtuutettuina koko työurani ajan. Kokoomuksen Kalervo Kummola ja Anneli Taina olivat välillä muissa tehtävissä mutta ovat palanneet jälleen valtuutetuiksi.

Poliittisissa voimasuhteissa muutokset ovat olleet pienempiä kuin ehkä yleisesti luullaan. Esimerkiksi kahden suurimman ryhmän SDP:n ja Kokoomuksen valtuutettujen määrä on vaihdellut 15 ja 21 välillä. Nykyiseen valtuustoon molemmat saivat 17 valtuutettua.

Suurin muutos on ollut Tampereen Puolesta-ryhmän nousu vuoden 1992 vaaleissa Pekka Paavolan äänisaaliilla kahdeksan valtuutetun ryhmäksi. Muita merkittäviä muutoksia ovat olleet Perussuomalaisten kasvu viidellä vuoden 2013 valtuustoon ja kuudella nykyiseen valtuustoon. Myös Vihreät nostivat valtuutettujensa määrää neljällä vuoden 2017 valtuustoon.

Valtuusto on peilikuva kansasta.

Sanomattakin on selvää, että vuosien varrella olen saanut tutustua hyvin erilaisiin mieliinpainuviin valtuustopersooniin, joista osa on nyt jo edesmenneitä.

Valtuutettujen profiili on kausi toisensa jälkeen muuttunut yleispoliitikoista tiettyjä asioita puheenvuoroissaan painottaviin henkilöihin. Kokousten kesto ja puheenvuorojen pituus ovat kasvaneet.

Takuuvarmoja keskustelunaiheita ovat edelleen palvelut, talous, kehityshankkeet, elinkeinopolitiikka ja liikenne. Näiden rinnalle ovat nousseet ilmastoasiat sekä kestävä kehitys.

Valtuusto on peilikuva kansasta ja edustaa meitä kuntalaisia. Jokaisella valtuustolla on vastuu Tampereen kehityksestä.

kirjoittaja on Tampereen kaupungin konsernijohtaja.