Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Heinäpuistoa pitää vaalia myös jälkipolvia varten – "Ympäri vuoden vaihtuvat kasvillisuuden muodot ja värit antavat ihmisille virkistävää katseltavaa ja koettavaa"

Tamperelaisessa 25.–26. syyskuuta kerrottiin Heinäpuiston kaavoituksesta.Tampereen kaupunki aikoo hävittää Heinäpuiston ja rakentaa tilalle kerrostaloja.

Jälleen surullinen tapaus miten Tampere hävittää omaa historiaansa ja perintöänsä, vanhaa Tamperetta. Heinäpuisto ja Heinätori sekä niiden ympärillä olevat rakennukset ovat rakennettua kulttuuriympäristöä, jota pitää vaalia.

Tällaiset ympäristöt luovat vanhan ja arvokkaan kaupungin tuntua ja ovat osa Tampereen kasvoja.

Jutussa kerrottiin hankkeen perusteluista, että Heinäpuiston myymisellä rahoitettaisiin läheisen Taidemuseon laajennus. Tämä ei ole mitenkään kestävä peruste, jolla kaupunkilaisille tarpeellinen puisto hävitettäisiin. Taidemuseon laajennus ei voi olla riippuvainen puiston rakennusoikeuden myynnistä.

Heinäpuisto on omaleimainen ja viihtyisä puistokeidas. Se on peruskorjattu vuonna 2011 oleskelu- ja katselupuistoksi, jonka teemana on koristekasvillisuus. Ympäri vuoden vaihtuvat kasvillisuuden muodot ja värit antavat ihmisille virkistävää katseltavaa ja koettavaa. Tällaisia keitaita tarvitaan kaupungissa lähellä asutusta. Heinäpuisto on pieni, mutta silti tärkeä puisto alueella.

Pyynikintorin ympäristön rakennetun kulttuuriympäristön inventointi-raportissa kerrotaan, että Pyynikintori, Heinäpuisto ja Heinätori kuuluvat valtakunnallisesti arvokkaisiin RKY-alueisiin ja muodostavat merkittäviä kaupunkikuvallisia näkymiä ja katujulkisivuja. Historiallinen Heinätori vaakahuoneineen antaa ympäristölle ajallista syvyyttä.

Tällaisia kaupunkinäkymiä ei saa tukkia umpeen, vaan säilyttää alue jälkipolville.

Maankäyttö- ja rakennuslaki korostaa kulttuuriperinnön säilyttämistä ja kieltää rakennettuun ympäristöön liittyvien erityisten arvojen hävittämisen. Rakennusperintö lisää elinympäristön vetovoimaa sekä tuo paikan identiteetin ja juuret näkyväksi.

Heinäpuisto ja Heinätori suurine puistopuineen sekä vanhat suojellut puutalot muodostavat yhdessä hienon kaupunkinäkymän, joka kytkeytyy Pyynikin puutarhamaiseen asuinalueeseen.

Tällaisia kaupunkinäkymiä ei saa tukkia umpeen, vaan säilyttää alue jälkipolville arvokkaana rakennus- ja kulttuuriperintönä.

Veijo Rannisto

Tampere