Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Edelläkävijyys vaatii tekoja – "Onneksi myös työkaluja on tarjolla"

Uutisotsikoita tällä viikolla: ” YK:n pääsihteeri maailman johtajille: Julistakaa ilmastohätätila”, ”Presidentti Niinistö YK:ssa: Edessämme on maailmanlaajuinen ilmastohätätila”, ”Ilmastopaneeli kehottaa Suomea varautumaan sademäärän merkittävään kasvuun ja vakavien tuhotulvien riskiin – On keskitytty liikaa siihen, lämpeneekö”…

Tässä vain muutama mediassa noussut otsikko samalla, kun pelkästään Euroopassa olemme kesän ja alkusyksyn aikana kokeneet armottomia helteitä, rajuja maastopaloja sekä ennennäkemättömiä rankkasateita ja tulvia.

Tulevaisuus on täällä, kuten hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC selkeästi sanoi elokuun alussa julkaisemassaan kuudennessa arviointiraporttissan. Raporttiin koottu tutkimustieto näyttää selvästi, että ilmastokriisin torjunnalla on kiire ja että päästövähennystavoitteita täytyy sekä tiukentaa että nopeuttaa.

Onneksi myös työkaluja on tarjolla.

Heti ensi töikseen 2019 lopussa nykyinen Euroopan komissio puheenjohtajansa Ursula von der Leyenin johdolla linjasi vihreän kehityksen Green Deal -ohjelmassaan EU:n tavoitteen olla ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä.

Tätä tavoitetta tuke vat osaltaan sekä lainsäädäntö – kesäkuussa hyväksytty eurooppalainen ilmastolaki ja komission heinäkuussa julkaisema Green Deal -tavoitteita toimeenpaneva Fit for 55 -lainsäädäntökokonaisuus – että myöskin EU-rahoitus. EU:n rahoitusohjelmissa – koskien esimerkiksi maataloutta, aluekehitystä, liikennettä, tutkimusta ja innovaatiota – mutta myös EU:n koronaelvytyspaketissa fokuksessa ovat EU:n ilmasto-, luonnon monimuotoisuus- ja päästötavoitteet. Lisäksi on myös muun muassa kansalliset tavoitteet ja rahoitusta.

Tekemisen aika on nyt.

Viime joulukuussa komissio lanseerasi eurooppalaisen ilmastosopimuksen. Minä peräänkuulutan Pirkanmaan ilmastosopimusta. Tarvitsemme yhteistä tahtotilaa ja selkeä toimenpideohjelmaa, jonka takana seisovat kaikki politiikasta elinkeinoelämään ja oppi- ja tutkimuslaitoksista hallintoon - sekä maakuntalaisiin.

Meillä on Pirkanmaalla ratkaisuja – edelläkävijäratkaisuja – viemään maakuntaamme, Suomea, Eurooppaa ja maailmaa hiilineutrauliuuteen. Tekemisen aika on nyt.

kirjoittaja on Tampereen ja Pirkanmaan EU-yhteysjohtaja