Lukijalta | Aikuissosiaalityö on kriisissä Tampereella – "Henkilöstö on jaksamisensa äärirajoilla"

Sosiaalityön tilanne on erittäin vaikea. Erityisesti yli 30-vuotiaiden aikuissosiaalityön tilanne on kriisiytynyt. Tämä on huomioitava tulevassa talousarviossa.

Kun puhutaan sosiaali- ja terveyspalveluista on enemmän sääntö kuin poikkeus, että sosiaalipuoli jää terveyspuolen jalkoihin. Tämä siitäkin huolimatta, että kaikki meistä käyttävät jossain kohtaa elämässään sosiaalihuollon palveluita.

Kasautunut hoitovelka näkyy myös sosiaalihuollossa, mutta tästä ei juuri puhuta. Aikuissosiaalityössä yhdellä työntekijällä on keskimäärin yli 100 asiakasta kontollaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että yhdellä työntekijällä on käytettävissä yksi tunti kuukaudessa asiakasta kohden. Moniongelmaisen asiakasryhmän kohdalla se on auttamatta liian vähän.

Sosiaalihuollon haasteiden ratkaisussa keskeisessä roolissa tulisi olla rakenteellisen sosiaalityön, josta myös linjataan sosiaalihuoltolaissa. Rakenteellisen sosiaalityön tavoitteena on toimintamalleja ja välittää tietoa sosiaahuollon kentän sisällä.

Tällä hetkellä kaikki tämä työ tehdään muun työn ohella. On siis ilmeistä, että tähän ei pystytä panostamaan riittävästi.

Nykyinen tilanne on johtanut myös siihen, että henkilöstö on jaksamisensa äärirajoilla. Äärimmäisissä tapauksissa sosiaalityöntekijällä on jäänyt kymmenen asiakasta asunnottomaksi päivän aikana.

Tampereen uudessa pormestariohjelmassa on selkeät kirjaukset rakenteelliseen sosiaalityöhön panostamisesta sekä asiakasmäärien pienentämisestä. Onkin pidettävä huoli, että nämä tarpeelliset kirjaukset näkyvät myös käytännön tasolla.

Perttu Jussila

Sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen (vihr.)

Tampere

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut