Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Suomalainen voittaa aina – "Toivon, että mahdollisimman moni tuntee omaksensa Veikkauksen..."

Hyvä otsikko on vanhan Veikkauksen. Uusi Veikkaus jatkoi vanhalla nimellä, kun kolme rahapeliyhtiötä Fintoto, Raha-automaattiyhdistys ja Veikkaus yhdistettiin vuonna 2017. Uuden yhtiön hallitus päätti pakollisesta tunnistautumisesta ja pelaamisen hallinnan välineiden tuomisesta peliautomaatteihin. Asia vaati arpajaislain uudistamisen.

Veikkaus aikaisti siirtymistä pakolliseen tunnistautumiseen. Tammikuusta 2021 alkaen kauppojen, kioskien ja ravintoloiden automaateilla ei ole voinut pelata ilman tunnistautumista. Tunnistautuneen pelaajan on asettava 1. syyskuuta alkaen pelaamiselle rajat myös kaikilla peliautomaateilla. Pakollinen tunnistautuminen tulee vähentämään erityisesti ongelmallista pelaamista. Tappiorajat nopearytmiselle digipelaamiselle on asettanut 1,2 miljoonaa asiakasta, joista 47 prosenttia on asettanut tappiorajaksi korkeintaan 100 euroa kuukaudessa. Asiakkaista 10 800 on asettanut itselleen pelieston automaattipelaamiseen.

Veikkauksen vastuullisuustoimenpiteet: muun muassa peliautomaattien määrän puolitus, pakollinen tunnistautuminen, korona ja pelipaikkojen sulkeminen ovat vähentäneet tuottoa puoli miljardia euroa. Pelihaitat ovat vähentyneet Veikkauksen peleissä. Uskon kehityksen jatkuvan vastuullisuustoimilla, pelihaitat vastaavasti ovat kasvussa ulkomaille tapahtuvassa pelitoiminnassa, jonne pelataan lähes 400 miljoonaa euroa vuodessa.

Eri tahot vähättelevät Veikkauksen vastuullisuustoimia. Kuitenkaan ne eivät ole nostaneet sormeakaan, miten estettäisiin tehokkaammin pelaamista laittomille peliyhtiöille, jotka kotiuttavat rahaa veroparatiiseihin verotuksen ulottumattomiin.

Uusi arpajaislaki on tulossa eduskuntaan. Vähennetäänkö pelihaittoja tehokkaammin yksinoikeusjärjestelmässä kuin kymmenillä uusilla toimijoilla lisenssijärjestelmässä. Miksi yksityisen voitontavoittelun tuleminen markkinoille johtaisi pienempiin pelihaittoihin?

Ruotsissa lisenssiyhtiöt käyttävät 400 miljoonaa euroa markkinointiin, Veikkaus 22 miljoonaa euroa. Toivon, että mahdollisimman moni suomalainen tuntee omaksensa Veikkauksen, jossa vastuullinen pelaaminen on tunnistautunutta ja hallittua.

kirjoittaja on tamperelainen kansanedustaja (sd.), kaupunginvaltuutettu sekä Veikkauksen hallintoneuvoston puheenjohtaja.

Pelihaitat ovat vähentyneet Veikkauksen peleissä.