Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Etsintäkuulutus! – "Keskusteluilla tulee olla yhteys päätöksentekoon"

Kaupunkisuunnittelussa ja uuden kunnan roolissa nousee puhe ihmislähtöisestä suunnittelusta, kaikkien kaupunkiseudusta tai ihanasta kaupungista. Pyritään vahvempaan asukasosallisuuteen, asukkaiden kokemusten ja ihanteiden huomioimiseen. Jos suunnittelu on aikaisemmin ollut organisaatiolähtöistä, etenemme nyt kohti kansalaisyhteiskuntaa.

Asukkaiden mukaan saaminen on kilpailua ihmisten ajasta ja mielenkiinnosta. Ketä kiinnostaa kotikaupungin, seudun tai maakunnan asiat, kun tarjolla on kiintoisaa vapaa-ajan viettoa, harrastusseuraa, aikaa perheen tai ystävien kanssa?

Keskustelu koetaan helposti etäiseksi ja vaikeaksi. Myös nopeasti kärjistyvä puhe on ikävä piirre. Tämä jättää yhä enemmän tilaa asiantuntijoiden ja luottamushenkilöiden näkemyksille.

Keskustelukulttuuria pitäisi siis kehittää, mutta miten? Käynnissä on useita kokeiluja, jotka ovat harjoittelua niin asukkaille kuin kuntaorganisaatiolle. Kokeiluhenkisesti keskusteluja käydään myös erilaisilla alustoilla, monipaikkaisesti.

Keskustelu vaatii rohkeutta ja oppimista paitsi asukkailta myös kunnilta. Asiantuntijat kun ovat tottuneet ratkomaan ongelmia ja tekemän selkeitä vaihtoehtoja päätöksentekoon.

Nyt keskustelun agenda voi olla väljempi - tärkeää on kokemusten kuuleminen, turvallinen keskusteluympäristö, rakentava ja arvostava puhe. Keskusteluilla tulee olla yhteys päätöksentekoon. Nämä ovat Ylen Hyvin sanottu -kampanjan ja rakentavaa keskustelua tukevan Erätauko-säätiön pyrkimyksiä.

Seutusuunnittelussa haluamme tuoda kortemme keskustelua edistävään kekoon. Julkaisemme somessa seutuhenkisen etsintäkuulutuksen asukasraadin muodostamiseksi. Seututasolla luontainen puhe voi koskettaa suunnittelun arvoja ja tavoitteita, kaupunkiseudun ihanteita ja unelmia – omien kokemusten kautta. Päätöksentekoon välittyy viestejä kaupunkiseudun näköaloista ja kuntarajattomasta arjesta.

Valmistaudumme parhaillaan myös seudun kuntien kanssa käytävään suureen seutukeskusteluun. Teemana on liikkuminen kaupunkiseudulla, meitä kaikkia yhdistävä asia. Keskustelua harjoitellaan pienimuotoisesti jo ensi kuussa.

Kaikkien kaupunkiseutu, ihmislähtöinen suunnittelu ja ihana kaupunki.

Ilmianna itsesi tai ystäväsi kehittämään keskustelukulttuuria!

kirjoittaja on Tampereen kaupunkiseudun seutujohtaja.