Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Ihmiset ovat elinkaarikorttelin ydin – "Jotain on pielessä, kun saunavaraus jää tekemättä, koska se tarvitsee maksaa netissä maksukortilla"

Tampereen Tesomalle valmistui 2020 Kohmankaaren elinkaarikortteli. Apulaispormestari Johanna Loukaskorpi (sd.) liputtaa kolumnissaan elämänkaariajattelua korttelisuunnittelussa (Tamperelainen 4.–5.9.2021). Kohmankaaren lähtökohdat ovat Loukaskorven hehkuttamassa ajattelutavassa.

Olen asunut Kohmankaaressa reilun vuoden. Olemme löytäneet yhteisöllisyyttä, vaikka korona on rajoittanut toimintaa, digitaaliset palvelut ovat tökkineet, rakentamisen laatu on mietityttänyt ja esteettömyys on osoittautunut tulkinnanvaraiseksi käsitteeksi.

Digitalisaatio voi parantaa saavutettavuutta, mutta Kohmankaaren yhteisöllisyys ei perustu siihen. Meitä on puhututtanut muun muassa pysäköinti, tupakointi, lämmitys ja ilmanvaihto, saunavuorot, joukkoliikenneuudistus, matkakortin latauspaikat ja korttelin eteen rakennettava istutusallas, mutta ennen kaikkea Kohmankaaressa suunnitellaan asukkaiden yhteistä toimintaa.

Yhteisöllisyyteen ja merkitykselliseen elämään ei tarvita (pakko)digitalisaatiota, sähkölukkoja tai edes ratikkaa, vaikka parhaimmillaan ne voivatkin edistää yhdenvertaisuutta ja esteettömyyttä. Kohmankaaressa asumisen palvelut toimivat kuitenkin digitaalisten järjestelmien varassa.

Mummon juhannussauna ja monet pyykkivuorot ovat jääneet Kohmankaaressa väliin, koska varausjärjestelmä tai sähkölukot eivät ole toimineet. Jotain on pielessä, kun saunavaraus jää tekemättä, koska se tarvitsee maksaa netissä maksukortilla. Jos omatoimisen ikäihmisen bussikortti jää lataamatta digitaitojen vuoksi, mielestäni ei ole kyse taidoista vaan väärin suunnatuista palveluista.

Ihmiset ovat elinkaarikorttelin ydin. Kohmankaaressa on kaiken ikäisiä asukkaita eikä se ole ainoastaan eläkeläisille tai diginatiiveille.

Jotain on pielessä, kun saunavaraus jää tekemättä, koska se tarvitsee maksaa netissä maksukortilla

Korttelisuunnittelussa ja sen toteuttamisessa tulee huomioida erilaiset elämänkaaret. Asukkaille tulee tarjota heidän näköisiään palveluja ja riittävästi vaihtoehtoisia tapoja toimia.

Kirsi Huhtanen

Kohmankaaren elinkaarikorttelin asukas