Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Nuorista skuuppi – "Puhutaan siis samasta diginatiivien ikäryhmästä, jonka arkeen ja kokemusmaailmaan ainakaan paperisen sanomalehden ei ole koskaan uskottu edes kuuluneen. Harhaluulo, paljastaa tutkimus."

Sanomalehdillä on vankka ykkösasema luotettavimpana mediana, kertoo tuore kyselytutkimus.

Kolme neljästä suomalaisesta pitää painettuja tai digitaalisia sanomalehtiä luotettavina. Suomalaisten mielestä sanomalehdet ovat myös asiantuntevimpia ja laadukkaimpia medioita. Kumpaakin määritelmää piti ansaittuna 69 prosenttia suomalaisista. Televisio ja radio jäävät kaikissa kauas.

Luvut ilmenevät IRO Researchin elokuussa tekemästä Tuhat suomalaista -tutkimuksesta, jonka mediaan liittyvät tulokset julkaistiin viime viikolla.

Luvut ovat hienoja ja todistavat aukottomasti sanomalehtien poikkeuksellisen aseman Suomessa. Paras uutinen löytyy kuitenkin pilkkomalla tulos vastaajaryhmiin. Monen mielestä tutkimuksen skuuppi löytyy varsin yllättävästä ryhmästä.

Nuorista aikuisista eli 18–24-vuotiaista peräti 88 prosenttia pitää painettuja tai digitaalisia sanomalehtiä luotettavina. Toiseksi sijoittuvaan televisioon luotettavuuden liittää vain 35 prosenttia nuorista aikuisista. Samasta ryhmästä neljä viidestä pitää painettuja tai digitaalisia sanomalehtiä laadukkaina. Luvut ovat selvästi keskiarvoa korkeammat.

Puhutaan siis samasta diginatiivien ikäryhmästä, jonka arkeen ja kokemusmaailmaan ainakaan paperisen sanomalehden ei ole koskaan uskottu edes kuuluneen. Harhaluulo, paljastaa tutkimus.

Vertailun vuoksi kerrottakoon, että Googleen, verkossa oleviin uutisportaaleihin, sosiaaliseen mediaan, tubettajiin ja blogeihin luotettavuuden liittää vain 1–7 prosenttia kaikista suomalaisista.

Sanomalehtien asemaa korostaa ennen kaikkea se, että juuri luotettavuutta piti tärkeimpänä uutis- ja ajankohtaismedian ominaisuutena 89 prosenttia vastaajista.

Valeuutisten, trollien, ohipuhumisen, tarkoituksellisen harhaanjohtamisen ja valheellisen tiedon levittämisen aikana luotettavuuden merkitys entisestään korostuu. Luotettavuus myös haastaa – luottamuksen kun voi menettää vain kerran.