Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Tampereen yliopisto tasapainottaa talouttaan – "Edessä on yliopistojen tukipalvelujen osalta vaikea syksy"

Tampereen yliopistossa on juuri käynnistynyt sen kolmas lukuvuosi. Vaikka pandemiahaasteet ovat vaatineet paljon huomiota, fuusiossa syntyneen monialaisen yliopiston ensimmäiset vuodet ovat olleet ennen kaikkea kiivasta uusien toimintatapojen ja järjestelmien rakentamisen aikaa.

Lisäksi olemme uutena yliopistona edenneet määrätietoisesti strategisten tavoitteidemme toteuttamisessa. Olimme Suomen vetovoimaisin yliopisto kevään yhteishaussa ja olemme edenneet hienosti tutkimuksen lippulaivojen ja infrastruktuurien kilpailussa. Uusia yhteistyöhankkeita on lähtenyt liikkeelle kumppaniemme kanssa.

Fuusiovaihe on aina raskas ja vaatii strategisia panostuksia. Ensimmäiset vuodet yliopistomme toiminta on ollut suunnitellusti tappiollista. Nyt fuusiovaihe on ohi ja siihen saatu lisärahoitus on päättymässä. Lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriöltä saamamme perusrahoitus on laskusuunnassa.

Lähivuosien tärkeä tehtävä on saattaa talous tasapainoon vastuullisesti tavalla, joka turvaa yliopiston ydintoiminnot eli tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen.

Haastekerrointa kasvattaa se, että joudumme tasapainottamaan talouttamme tilanteessa, jossa julkisen talouden liikkumavaran kapeneminen heijastuu yliopistojen rahoitukseen monelta suunnalta. Taloudellinen näkymä edellyttää selkeitä strategisia valintoja ja vaikuttavia toimenpiteitä. Käytännössä tämä tarkoittaa merkittävien säästöjen etsimistä toimitiloista ja tukipalvelutoiminnoista.

Edessä on yliopiston tukipalvelujen osalta vaikea syksy, koska aloitamme keskitettyjen tukipalvelujen henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Tavoitteenamme on järjestää tukipalvelut käyttäjälähtöisesti ja kustannustehokkaasti ja tarkistaa tukipalvelujen mitoitus vastaamaan paremmin uuden yliopiston tarpeita.

Tärkeä tehtävä on saada talous tasapainoon.

Yliopisto tuntee vastuunsa työnantajana. Hoidamme tämän haastavan, mutta välttämättömän prosessin avoimesti, vastuullisesti ja henkilöstöä muutoksessa tukien.

Tavoitteemme on turvata Tampereen yliopiston eteneminen vaihtelevissakin olosuhteissa.

kirjoittaja on Tampereen yliopiston rehtori