Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Kaupunki rakentuu monista palasista – "Historiallinen monikerroksisuus pitää näkyä myös tuleville sukupolville"

Kaupunki muuttuu useiden asioiden seurauksena, monissa pöydissä tehdyillä päätöksillä ja yksittäisten ihmisten tekojen kautta. Yksin kaupungin päätöksillä kaupunkia ei tehdä. Kuitenkin pystymme vaikuttamaan paljon siihen, että muita pöytiä on ja että yksittäiset ihmiset pääsevät toteuttamaan unelmiaan.

Ilmasto ja luonnon monimuotoisuus asettavat meille kaikille ja päätöksenteolle yhä vahvemmat reunaehdot. Ne asiat ovat mukana kaikessa, kun mietimme tulevaa. Hyvä niin.

Vetovoimaisen Tampereen asukasluvun kasvu on ollut viime vuodet erittäin hyvää. Rakennamme kaupunkia noin 3 000 henkilön kasvun varaan. Se ei tule itsestään. Sitä pitää aktiivisesti tehdä muun muassa infran, asuntojen, koulujen ja päiväkotien rakentamisella. Samalla on huolehdittava esimerkiksi kohtuuhintaisesta asumisesta, eriarvoistumisen torjunnasta ihmisten ja eri alueiden välillä.

Teemme kaupunkia olemassa olevan rakenteen päälle. Tämä historiallinen kaupungin monikerroksisuus pitää näkyä myös tuleville sukupolville. Liikkuminen, alueiden ja koko kaupungin saavutettavuus. Miten se tehdään oikeudenmukaisesti? Autoillen, raiteilla, pyöräillen, kävellen? Valintoja, jotka on tehtävä.

Elinkeinotoiminnan edellytykset, työllisyyden parantaminen ja työllisyysasteen nosto ovat ydinkysymyksiä elinvoimisen alueen rakentamisessa. Sillä varmistetaan myös parhaiten julkisen talouden kantokyky ja palvelut.

Vihreä siirtymä elinkeinotoiminnassa synnyttää uutta työtä. Miten huolehdimme, että saamme aikaiseksi osaamiskeskittymiä korkeakoulujen ja oppilaitosten ja yritysten kanssa. Työttömyyden hoitoon työllisyydenhoidon kuntakokeilut antavat osaltaan uusia työkaluja.

Vihreä siirtymä elinkeinotoiminnassa synnyttää uutta työtä.

Teknologian muutos ja digitalisaatio osaltaan vaikuttavat kaupungin kehitykseen. Miten varmistetaan, että niiden hyödyt saadaan käyttöön ja että kaikki pysyvät mukana? Asukkaiden osallistuminen oman asuinalueensa ja kaupungin kehittämiseen on tärkeää. Miten hyödyntäisimme sitä nykyistä enemmän jokapäiväisessä päätöksenteossa?

Edellä vain pieni otanta siitä, miten eri asiat vaikuttavat kaupunkimme kehitykseen. Olennaista on, miten tunnistamme niitä ja löydämme ratkaisut yhteistyössä eri foorumeilla.

kirjoittaja on Tampereen kaupunginvaltuutettu (sd.) ja kaupunginhallituksen konsernijaoston puheenjohtaja.