Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Onko 530 000 paljon vai vähän? – "Moni odotti ensimmäisiä lukuja kuumeisesti löytääkseen niistä heti todisteen puolityhjinä kulkevista ratikoista ja koko järjestelmän toimimattomuudesta"

Tampereen Raitiotie Oy ja Tampereen seudun joukkoliikenne eli Nysse kertoivat torstaina luvut ratikan matkustajamääristä ensimmäisen kuukauden aikana. Kuukauden aikana ratikalla tehtiin yhteensä 530 000 matkaa. Vuoden takaiseen verrattuna joukkoliikennematkojen määrä kasvoi 16 prosentilla 2,69 miljoonaan matkaan.

Liikenteen järjestäjä ilmoitti tuoreeltaan olevansa tyytyväinen. Joukkoliikennejohtaja Mika Periviidan mukaan ”ihmiset ovat uuden linjaston ja ratikan” ja lähes parhaiden arkipäivien 30 000 matkustajaa päivässä ”on erinomainen määrä loppukesästä ja korona-aikana”.

Luvut ovat lahjomattomia. Huomattavasti hankalampaa on niiden tulkitseminen. Suoraa vertailukohtaa on hankala löytää ja korona on yhä arvaamaton muuttuja. Joukkoliikennematkojen kasvuprosentissa täytyy huomioida lisääntyneet vaihtomatkat, jotka ovat luvussa mukana.

Moni odotti ensimmäisiä lukuja kuumeisesti löytääkseen niistä heti todisteen puolityhjinä kulkevista ratikoista ja koko järjestelmän toimimattomuudesta. Sellaista ei löytynyt, vaikka lukuja voi toki pyöritellä monella tavalla.

Matkustajamäärän kehitys on jatkossakin tarkassa syynissä. Ennen valtuuston ratikkapäätöstä vuonna 2016 Tampereen raitiotien vaikutusten arvioinnissa puhuttiin 55 000 matkasta päivässä vuonna 2025 koko Lentävänniemeen ulottuvalla ratikkareitillä. Nyt Nyssen tavoitteen mukaan nykyisillä raiteilla ja vilkkaimpina päivinä 40 000 päivämatkan tahtiin päästään jo tulevana talvena ja 50 000 matkaan vuoden 2022 loppupuolella.

Vaikka jatkoinvestointien perustelu on helpompaa, kun urakka on saatettu alkuun, on matkustajamäärän kehityksellä väistämättä suuri merkitys jo lähivuosien poliittisiin päätöksiin ratikan jatkamisesta Koilliskeskuksen ja Lamminrahkan sekä Härmälän ja Pirkkalan suuntaan. Ratikka ja sen sopiminen kaupunkilaisten arkeen on takuuvarma puheenaihe jatkossakin.