Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Tärkeä juttu! – "Ajatus siitä, että kansalaisten arjen peruspalveluista päättäminen saisi mandaatin vain muutamalta kymmeneltä prosentilta äänioikeutetuista, on demokratian kannalta täysin kestämätön"

Suomessa järjestetään ensimmäiset aluevaalit 23. tammikuuta. Pirkanmaan hyvinvointialueen valtuustoon valitaan tuolloin 79 valtuutettua. Vaalipiirinä on koko Pirkanmaa ja puolueet saavat laittaa listalle 99 ehdokasta. Pirkanmaan sosiaali- ja terveystoimen sekä pelastustoimen palvelut siirtyvät kunnilta hyvinvointialueen vastuulle vuoden 2023 alusta alkaen.

Kiinnostavatko aluevaalit ketään? kysytään provokatiivisesti tämän lehden uutisjutussa. Ainakin puolueita kiinnostaa, kuuluu vastaus Tamperelaisen yhteydenottokierroksen jälkeen.

Tämä on hyvä uutinen... monellakin tapaa.

Kyse on tärkeästä asiasta. Hyvin tärkeästä.

Jo pari vuosikymmentä sorvatun sote- ja maakuntauudistuksen paketoiminen samoihin kääreisiin on herättänyt paljon oikeutettuakin kritiikkiä. Silti historialliseen uudistukseen pitäisi jo suhtautua poliittisena reaalitteettina, joka on tulossa – halusi tai ei.

Ensimmäisten aluevaalien onnistuminen on äärimmäisen tärkeää. Ajatus siitä, että kansalaisten arjen peruspalveluista päättäminen saisi mandaatin vain muutamalta kymmeneltä prosentilta äänioikeutetuista, on demokratian kannalta täysin kestämätön. Aluevaltuusto on merkittävä vallankäyttäjä.

Hienoa, jos vielä kuntavaalikrapulasta toipuvissa ja ennen näkemättömään vaaliputkeen valmistautuvissa puolueissa asia otetaan asia vakavasti. Muitakin tarvitaan.

Suurelle osalle äänestäjistä aluevaalit, niiden tuloksena valittava aluevaltuusto ja uudet hyvinvointialueet ovat vielä epämääräinen termilista ja suloinen sekamelska. Merkitys ei saa jäädä epäselväksi. Vaalit vaativat tuekseen näkyvän ja painokkaan demokratiakampanjan, joka avaa uutta instituutiota ja sitä, miksi äänestäminen on tärkeää.

Tamperelainen lupaa ottaa myös paikallisesti suuren haasteen vastaan. Esittelemme tästä lehdestä eteen päin vuoden vaihteen yli valmistautumista vaaleihin, aluevaalien tärkeimpiä kysymyksiä ja mahdollisia vedenjakajia puolueiden välillä ja ennen kaikkea sitä, miten sosiaali- ja terveyspalvelut Pirkanmaalla jatkossa järjestetään.

Pysykää mukana.