On tutkittu, että lähes joka viides suomalainen tuntee ongelmapelaajan. Heidän läheisensä kokevat saman tyyppisiä haittoja kuin pelaajat. Tutkimusten mukaan peliongelmaisia ja heidän lähimmäisiään on Suomessa 700 000–900 000 henkilöä.
Väestöltään Suomen kokoinen Victorian osavaltio Australiassa arvioi 2015 rahapelaamisen haittakustannuksiksi noin 4,5 miljardia euroa. Laskelmassa huomioitiin taloudelliset menetykset, hoitokustannukset, yksilö- ja perhetason haitat, lainvalvonnan ja oikeuslaitoksen kustannukset sekä tuottavuuden laskusta aiheutuvat kustannukset. Vakavista rahapeliongelmista aiheutuviksi kustannuksiksi arvioitiin 1,5 miljardia euroa.
Suomessa viisi prosenttia pelaajista vastaa 50 prosentista rahapelikulutuksesta. Jos kolme miljoonaa suomalaista pelaa rahapelejä, niin 157 000 pelaajaa pelaa puolet koko potista.
Peliklinikka on tilastoinut apuun hakeutuneiden ongelmia: taloudellisia haittoja (88 prosenttia), tunnetason haittoja (88 prosenttia), terveyshaittoja (87 prosenttia) ja ihmissuhdehaittoja (81 prosenttia). Lähes puolet (45 prosenttia) vastaajista oli ajautunut velkaongelmaan tai -kierteeseen.
Joka kolmas on joutunut turvautumaan toimeentulotukeen, kirkon, seurakuntien tai järjestöjen avustustyöhön. Taloudelliset haitat koskettavat pelaajia vuosia pelaamisen lopettamisenkin jälkeen.
Suomessa on riippuvuuden kehä, josta ei ole ulospääsyä. Järjestöt käytännössä pakotetaan Veikkauksen kanssa yhteen ja haittoja kärsivät eivät pääse siitä ulos. Mukana kuviossa ovat eduskunta ja poliisihallitus. Rahapelaaminen on käytännössä tulonsiirtoa köyhiltä rikkaille, ettei tarvitsisi korottaa muita veroja.
Suomessa on riippuvuuden kehä, josta ei ole ulospääsyä.
Rahapelituotot tulisi korvamerkinnän sijaan siirtää suoraan valtion budjettiin. Se katkaisisi erilaisten etujärjestöjen riippuvuuden tuotoista ja vähentäisi eturistiriitoja ja jääviysongelmia. Valtio voisi budjetissaan tukea haluamiaan tahoja.
Voisimme siirtyä lisenssijärjestelmään. Se on Tanskassa jo käytössä, Ruotsissa sitä on käytetty osittain vuoden 2019 alusta. Lisenssin haltijoita voisi helpommin vaatia noudattamaan lisenssin ehtoja.
Nyt Veikkaus saa toistuvasti erilaisia huomautuksia ja uhkasakkoja, joita ei kuitenkaan laiteta aina täytäntöön.
kirjoittaja on entinen kansanedustaja, ex-kaupunginvaltuutettu ja yhteiskuntasuhteiden neuvonantaja.