Lukijalta | Joukkoliikenne monimutkaistui ratikan aloittamisen jälkeen – "Lontoon metron liikennekartta avautui helpommin"

Eri puolilta Tamperetta on ollut mediassa palautetta, että bussireittien muuttumisen ja ratikkaan vaihtojen myötä kulkeminen joukkoliikenteellä monimutkaistui ratikan tulon jälkeen.

Tutkin reittiaikataulua Messukylänkadun bussipysäkillä eikä se auennut vaivatta edes filosofian lisensiaatille. Entä muistihäiriöisille? Lontoon metron liikennekartta avautui helpommin. Monimutkaistuminen koskee Messukylääkin. Siitä kärsivät heikompikuntoiset ja iäkkäät eniten.

Vuohenojalla ei ole ratikkapysäkkiä. Lähimmät ovat Turtolassa ja Kalevan Prisman luona. Ennen bussilla pääsi Keskustorille Hatanpään valtatien ja Itsenäisyydenkadun kautta. Jälkimmäisen kautta ei enää. Ei siis ole suoraa yhteyttä junalle rautatieasemalle.

Kulkemista Hämeenkadulla hankaloittavat myös poistetut suojatiet ja pidennetyt pysäkkivälit sekä yksityisautoilukielto. Huonosti liikkuville olisi tärkeää päästä ovelle asti. Heille parkkihallit sopivat huonosti ilman avustajaa. Jos apua ei ole tarjolla, he joutuvat käyttämään taksia. Monelle se on liian kallista.

Lisäksi ainakaan ratikassa ei voi enää maksaa käteisellä. Se vaikeuttaa lipun hankkimista niiden osalta, jotka eivät hallitse kännykällä maksamista tai digiasiointia. Näin he joutuvat turvautumaan toisten apuun. Monella yksinäisellä iäkkäällä ei ole keltä apua pyytää. Käteismaksun puute on haitta myös ulkopaikkakuntalaisille satunnaisille kävijöille ja turisteille.

Tampereesta tehdään urbaania metropolia houkuttelevine keskustoineen lähinnä ykkösluokan ihmisille eli nuorille, hyväkuntoisille, ratikkareitin läheisyydessä ja keskustassa asuville. Näillä alueilla asuntojen ja vuokrien hinnat nousevat.

Lontoon metron liikennekartta avautui helpommin.

Näin varallisuutta täytyy olla, jotta sieltä pystyy asunnon ostamaan tai vuokraamaan.

Kakkosluokan väki asukoon lähiöissä halvempien asuntojen ja monimutkaisempien liikenneyhteyksien piirissä.

Risto Moisio

filosofian lisensiaatti

Tampere

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut