Pääkirjoitus: Lahjoja jälkipolville – "Tamperelaiset hyötyvät yhä monen muunkin kapealta pohjalta ponnistaneen teollisuusmiehen ja kauppiaan kaupallisesta onnistumisesta"

Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Pyynikinlinnassa toimiva Emil Aaltosen museo avaa ovensa tänään lauantaina. Takana on sattumalta tarkasti korona-ajalle osunut suurremontti, joka sulki tilat yleisöltä 1,5 vuodeksi.

Remontissa osansa ovat saaneet näyttelytilat ja museotoiminnot sekä itse vuonna 1924 valmistunut kaupunkipalatsi sisältä ja ulkoa. Miljoonia euroja maksaneen remontin on kustantanut museotoimintaa pyörittävä ja arvorakennuksen pääosin omistava Emi Aaltosen Säätiö. Kyseessä on suuri kulttuuriteko, varsinkin kun museoon ja rakennukseen pääsevät myös kaduntamperelaiset.

Vuonna 1888 Sääksmäen Metsäkansassa syntynyt Emi Aaltonen oli tamperelaisen suurteollisuuden uranuurtaja. Köyhästä perheestä lähtöisin oleva nuori suutari opetteli kirjoista ja lehdistä teollista kenkienvalmistusta ja perusti Hattulan Jalintehtaan, jonka palon jälkeen siirsi vuonna 1905 toiminnan Tampereen Tammelaan. Nimeään kantaneen kenkätehtaan lisäksi Aaltosen liiketoimintaan kuuluivat Attilan ja Solenan kenkätehtaat sekä muun muassa Lokomo ja Sarvis. Näissä hän työllisti vuosikymmenten aikana tuhansia tamperelaisia.

Jo eläessään Aaltonen teki suurlahjoituksen kirjastotalon eli nykyisen Laikun rakentamiseen. Kuoleman jälkeen Emil Aaltosen Säätiö on ollut eräs maan merkittävimmistä tieteellisen työn tukijoista.

Aaltonen ei ole ainoa, joka on säätiöinyt varojaan jälkipolville. Tamperelaiset hyötyvät yhä monen muunkin kapealta pohjalta ponnistaneen teollisuusmiehen ja kauppiaan kaupallisesta onnistumisesta. Muutamia sopii mainita esimerkiksi tässäkin. Maalitehtailija A.R. Winterin muistosäätiöstä tuetaan opintomatkoja ja julkisia taidehankintoja Tampereelle. Kauppias Kalle Kaiharin tukisäätiö palkitsee urheilijoita ja tukee ikäihmisiä sekä Kalle Kaiharin kulttuurisäätiö tieteitä ja taiteita. Tukkukauppias C.V. Åkerlundin mediasäätiö taas tukee apurahoin tiedonvälitystä.

Tukikohteita ovat ennen kaikkea koulutus, tiede, kulttuuri ja tiedonvälitys. Taustalla näkyy se, että itseoppineet talousmiehet ovat halunneet viime vuosisadan alun sivistysihanteiden hengessä tarjota parempaa oppia ja sivistystä tuleville polville. Tästä nautitaan nyt.

Kommentoi