Kolumni Ikäystävällisyyttä etsimässä – "Tarvitsemme elämänkaariajattelusta lähtevää korttelisuunnittelua"

Kesäkuussa jätin jäähyväisiä ja kiittelin tuesta, jota olen saanut hyvinvointipalveluiden apulaispormestarina. Politiikka on siitä hieno laji, että siinä riittää yllättäviä käänteitä ja niinhän siinä kävi, että kaupunginvaltuusto kokouksessaan 16. elokuuta valitsi minut sosiaali- ja terveyspalveluiden apulaispormestariksi.

Yhtenä ensimmäisistä edustustehtävistä sain kunnian viedä kaupungin tervehdyksen Eläkeliiton liittokokoukseen.

Tampere tunnetaan yhtenä Suomen vetovoimaisimmista kaupungeista. Olemme kaupunki, jonne tutkimusten perusteella mieluiten muutettaisiin.

Emme ole vain opiskelijakaupunki, sillä yhä useampi varttuneemmassa iässä oleva valitsee Tampereen kodikseen, kun eläkepäivät koittavat. Moni eläkeläinen haluaa olla lähellä lapsiaan tai lapsenlapsiaan. Osaa ikääntyneistä houkuttaa tänne monipuoliset mahdollisuudet asua tai toimivat joukkoliikenneyhteydet. Osalle muuttopäätökseen vaikuttaa rikas kulttuurielämämme.

Väestön ikääntyessä kaupunkien toiminnassa ikäystävällisyys on yhä tärkeämpää. Ikäystävällisyyttä edistetään muun muassa tukemalla iäkkäiden kotona asumista, osallisuutta, huolehtimalla asuinympäristöjen esteettömyydestä ja palveluiden saavutettavuudesta.

Tampere haluaa olla ikäystävällinen kaupunki, joka helpottaa ikääntyneiden mahdollisuuksia arjen asiointiin ja harrastamiseen. Itsenäistä pärjäämistä edistävät toimintakyvyn ylläpito, yhteisöllisyyttä tukevat rakenteet ja kulttuuri- ja liikuntaharrastukset.

Tarvitsemme elämänkaariajattelusta lähtevää korttelisuunnittelua.

Ikäihmisten hoitaminen mahdollisimman pitkään kotona on yksi keskeisimpiä ikäihmisten palveluiden tavoitteitamme. Pormestari Anna-Kaisa Ikosen (kok.) pormestariohjelmassa todetaan, että ikääntyvälle väestölle kehitetään uudenlaisia turvallisuutta lisääviä sekä yksinäisyyttä vähentäviä yhteisöllisiä asumismuotoja.

Tarvitsemme elämänkaariajattelusta lähtevää korttelisuunnittelua, joka mahdollistaa eri sukupolvien ja eri elämäntilanteissa olevien ihmisten asumisen ja kohtaamisen. Vanhuspalvelut eivät ole vain hoitoa ja hoivaa, vaan on tärkeää, että ihmiset saavat elää mahdollisimman pitkään virkeää ja virikkeistä elämää.

kirjoittaja on sosiaali- ja terveyspalveluiden apulaispormestari (sd.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut