Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Marinin hallitus halveksuu oikeusvaltiota

Viime aikoina useat Marinin hallituksen ministerit ovat kritisoineet Etelä-Suomen aluehallintoviraston tartuntatautilaissa säädettyjen toimivaltuuksiensa nojalla tekemää päätöstä. Tämä on absurdia ja osoittaa puutteellista ymmärtämystä sekä halveksuntaa oikeusvaltiota kohtaan.

Perustuslain 2 §:n mukaan julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin. Hallituksen tahtotilaa sen sijaan ei mainita perustuslaissa, eikä se ole oikeuslähde. Avi ja viranomaiset ylipäätään käyttävät vain sitä valtaa, jonka lainsäätäjä on heille suonut.

Enemmistöhallituksella on tukenaan lainsäädäntövaltaa käyttävän eduskunnan enemmistö, ja hallitus voi milloin tahansa jättää esityksen haluamansa sisältöisestä lakimuutoksesta.

Hallituksen tehtävä on ajaa näkemystään lainsäädäntöprosessissa eikä puuttua viranomaisten yksittäistapauksissa tekemiin päätöksiin. Mikäli on syytä epäillä viranomaispäätöksen lainvastaisuutta, asian voi saattaa tuomioistuimen tutkittavaksi. Yksittäisten viranomaispäätösten sisällöllinen kommentointi tarkoituksenmukaisuusnäkökulmasta sen sijaan ei ole sopivaa ministerille.

Herää kysymys, ovatko Marinin hallituksen ministerit tietoisia valtiosäännöstämme lainsäädäntöprosessia koskevine säännöksineen vai onko kyse välinpitämättömyydestä.

Hallituksella on käytössään lainvalmistelukoneisto ja mahdollisuus jättää parhaaksi katsomiaan lakiesityksiä milloin tahansa. Mikäli voimassa oleva laki johtaa ministereiden mielestä epämieluisaan lopputulokseen, syyllinen nykytilaan ja vallankäyttäjä tilanteen parantamiseksi löytyy katsomalla peiliin.

Istuva hallitus on lukuisia kertoja koronakriisin aikana hylännyt vastuunkannon ja sen sijaan valinnut vastuunpakoilun, muiden syyttelyn ja kansalaisten harhaanjohtamisen. Toivottavasti hallitus jatkossa viranomaisten syyttelyn sijaan käyttää valtaansa tartuntatautilain muuttamiseksi siten, että koronarajoituksissa toteutuvat nykyistä paremmin tarkoituksenmukaisuus ja kohtuus ja että rajoituksista lähitulevaisuudessa voidaan luopua ja siten palata normaatitilaan.

Petri Rajala

kaupunginvaltuutettu (kok)

Tampere