Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Euroja kiertoon – "Yhteiskunnan tie ulos koronasta pystyä osoittamaan jo selkeämmin"

Pankkien puolivuotiskatsausten kausi on takana. Pirkanmaalla vahvan pankkien tuloskunnon lisäksi huomionarvoista on viesti koronan vaikutuksesta asiakkaiden rahankäyttöön. Korona-aika on lisännyt selvästi myös tamperelaisten kiinnostusta omien raha-asioiden hoitoon, kerrotaan täkäläisistä pankeista.

Vaikka moni talous joutui tiukoille, maksuvaikeuksien tai pankin luottotappioiden määrä ei pelätyllä tavalla noussut. Pankkiasioinnissa suurin toimeliaisuus liittyy tällä hetkellä sijoittamisen ja säästämisen palvelujen kysyntään. Korona-aika ruokkii sijoittamista ja säästämistä kahdella tavalla. Taustalla on paitsi pandemia-aikana esimerkiksi väliin jääneiden ulkomaanmatkojen takia tilille jääneiden eurojen sijoittaminen myös koronan konkretisoima varautuminen mahdollisiin tuleviin kriiseihin. Sijoittaminen on muuttunut monella harrastukseksi. Yhä useampi näkee pikkusummien sivuun laittamisessa vaurastumisen mahdollisuuden.

Sijoittamisen vetämänä säästäminen on taas in. Tällä vuosituhannella talouspuheessa säästäminen on painettu taka-alalle, kun vahvin viesti on korostanut kansantalouden rattaat pyörimässä pitävää kuluttamista. Tätä ennen 1800-luvulta aina 1980-luvulle saakka säästäväisyyttä liki ikiaikaisena talonpoikaisena taloushyveenä korostaneet kuluttajavalistajat olisivat nyt tyytyväisiä korona-ajan suomalaisten toimintaan. Muutoksessa on terveitä piirteitä.

Euroja tarvitaan silti kiertoonkin. Kuluttajien luottamus omaan tulevaisuuteen ei indeksien mukaan tällä hetkellä kahlitse kuluttamista. Suurin tulppa on yhä erityisesti palvelu- ja tapahtumaliiketoimintaa jarruttavat rajoitukset. Vaikka osalle rajoituksista löytyy yhä perustelut, pitäisi yhteiskunnan tie ulos koronasta pystyä osoittamaan jo selkeämmin. Veitsenterillä pelottelun toivoisi jo tässä vaiheessa poistuvan ainakin politiikan terminologiasta. Pääministeri Marin kertoi maanantaina, että ennen kaikkea tapahtumia hankaloittava kirjaus kahden metrin turvavälistä saataisiin vihdoin pois tartuntatautilaista. Tämä olisi tärkeää ja tällä reitillä on pysyttävä.