Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Etätyö ilahduttaa ja uuvuttaa – "Mikä on se liima, joka pitää työntekijän kiinni nykyisessä työpaikassa?"

Työskentelyn erikoisjärjestelyistä on tullut uusi normaali. Etätyö on tätä päivää yhä useammille, eikä paluuta entiseen ole.

Työntekemisen kulttuurin muuttuessa sekä henkilöstö että johto ovat uuden edessä.

Luottamus on entistä tärkeämpi arvo työyhteisöissä.

Parhaimmillaan etätyön avulla saavutetaan positiivisia vaikutuksia. Yritykset voivat tehokkuuden kasvaessa parantaa tuottavuuttaan, osaavaa henkilöstöä voidaan palkata myös kauempaa ja karsia turhia kustannuksia. Työtuntien sijasta tulisikin laskea tuloksia.

Moni on tykännyt etätyön suomasta vapaudesta tehdä töitä ilman keskeytyksiä siinä aikataulussa kuin omat resurssit sallivat.

Toinen työntekijä tekee viikon työt muutamassa päivässä, toisille puolestaan kertyy ylityötunteja, kun ei malteta lopettaa, vaikka tunnit olisivat täynnä.

Työtuntien sijasta tulisikin laskea tuloksia.

Johdon olisi osattava tunnistaa heikkoja signaaleja, joista voi lukea mahdolliset konfliktit tai uupumisen.

Myös yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen muuttuvat työskenneltäessä etänä. Spontaanien kohtaamisten puuttuessa tulisi löytää uusia tapoja törmäyttää ajatuksia ja luoda yhdessä uusia ideoita.

Etätyön kasvaminen nostaa entistä vahvemmin esille myös työntekijöiden sitouttamisen merkityksen.

Mikä on se liima, joka pitää työntekijän kiinni nykyisessä työpaikassa?

Korona räjäytti kesämökkien myynnin lähes koko Suomessa.

Nähtäväksi jää, pysyvätkö työntekijät mökeillään etätöissä myös koronan jälkeen vai hakeudutaanko vähitellen etätöihin kotiin.

Moni rekrytoija on huojentunut, kun useat työnantajat eivät aseta enää rajoituksia henkilön asumiskunnalle.

Vaikka työ olisi Helsingissä, voi työntekijä tehdä työtä lähes mistä vain. Kun matkustusrajoitukset höllentyvät, nähdäänkö myös suomalaisia joukoittain tekemässä etätöitä Aasiassa?

Isossa kuvassa etätyöt muuttavat myös globaalia maailmaa. Kun aikaa ei tarvitse käyttää kodin ja työpaikan väliseen matkustamiseen, hiilijalanjälkikin pienenee merkittävästi.

kirjoittaja on Tampereen kauppakamarin yhteyspäällikkö.