Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pääkirjoitus Hypermarketkylä kasvaa – "Näissä havainnekuvissa Koilliskeskuksen Prisman ja Citymarketin ympärille kasvaneelle urbaanille kaupunkiympäristölle on siis taustansa ja syynsä"

Tämän lehden Koilliskeskuksen tulevaisuutta koskevan uutisjutun havainnekuvat saattavat hätkähdyttää, vaikka niitä esiteltiin ensimmäistä kertaa jo reilut pari vuotta sitten. Heikkilänkatu on kuvissa paljon urbaanimpi ympäristö kuin pitkään vain Prisman ja Citymarketin välistä kulkenut väylä kohti Mäentakusenkadun varren asuinalueita.

Nykytilanteeseen verrattuna muutos tuntuu huimalta. Suhteellistetaan kuitenkin vähän. Valtateiden 9 ja 12 kulmaan kohonnut aluekeskus ja sitä ympäröivä kerrostaloasutus on lähtenyt kasvuun vasta 1990-luvulla.

Kahden hypermarketin kylä on vielä nuorempi. Stockmannille kuulunut vähittäiskauppaketju Sesto rakensi Etujätti-automarketin 1995. Kymmenen vuoden päästä se muuttui S-marketiksi ennen kuin kasvoi vuonna 2009 Linnainmaan Prismaksi. Samana vuonna risteyksen toiselle puolella valmistui Citymarket. Linnainmaa oli tuolloin ensimmäinen kaupunginosa, jossa Prisma ja Citymarket kilpailivat samalla alueella. Kahden hypermarketin Koilliskeskus saa pian kolmannen suuren kauppayksikön, kun Lidl avaa ovensa.

Tampereen Koillisen alueen vetovoima on nyt vahva. Pelkästään tuoreesta pormestariohjelmasta löytyy paljon asioita, jotka ruokkivat Koilliskeskuksen kasvua. Suurin yksittäinen tekijä on ratikka, joka saattaa jatkaa matkaansa Taysilta Koilliskeskukseen suunniteltua aiemmin, jopa jo vuosina 2025–2028. Omakotitontteja tulee Ojalaan ja jo unohduksiin painuneeseen Nurmi-Sorilaan. Teiskolle ajatellut piristysruiskeet, kuten mökkien muuttaminen ympärivuotisiksi, hyödyttävät myös teiskolaisten palvelukeskittymä Koilliskeskusta. Kuten tekee myös jo kohoava Lamminrahka.

Näissä havainnekuvissa Koilliskeskuksen Prisman ja Citymarketin ympärille kasvaneelle urbaanille kaupunkiympäristölle on siis taustansa ja syynsä. Aluekeskusten kasvu on osa Tampereen elinvoimaa. Kaupungissa tarvitaan muutakin kuin ydinkeskustan täydennysrakentamista. Esimerkiksi Hervannassa, Kaukajärvellä ja Tesomalla on edetty hallitusti ja kaupunkikuvan kannalta tyylikkäästi. Nyt on vuorossa pian entinen hypermarketkylä Koilliskeskus