Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Älkää puhuko maakunnasta – "Se on hyvinvointialue"

Se on hyvinvointialue.

Viiden kuukauden kuluttua hyvinvointialuevaalit on pidetty. Perustettavien hyvinvointialueiden valtuustot aloittavat työnsä 1.3.2022 ja kuntien sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät niiden järjestämisvastuulle 2023.

Harva muistaa sote-uudistukselle alun perin asetettuja tavoitteita. Itse uskon, että yhdenvertaisuus palveluiden edessä toteutuu.

Se tarkoittaa, että ainakin tamperelaisten palvelut heikkenevät, Pirkanmaan sote-kustannukset räjähtävät käsiin tai onnistumme merkittävästi muuttamaan johtamista ja nykyisiä prosesseja uutta teknologiaa hyödyntämällä.

Lain mukaan hyvinvointialueen on edistettävä asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä ja sillä on oltava riittävä osaaminen, toimintakyky ja valmius vastata palveluista sekä laissa sille määrätyistä tehtävistä kaikissa tilanteissa.

Toimielinmalliin liittyvä lainsäädäntö on väljä, mikä tarkoittaa, että eri hyvinvointialueet voivat toimia hyvin eri tavoin. Poliittista päätöksentekoa varten on oltava vaaleilla valittava valtuusto, hallitus ja tarkastuslautakunta. Muusta hyvinvointialueet päättävät itse.

Viiden kuukauden kuluttua hyvinvointialuevaalit on pidetty.

Pirkanmaalla organisoitumista ja toimintaa on suunniteltu vuosia. Kesäkuun lopussa perustettiin sairaanhoitopiirin ja kuntien viranhaltijoista muodostuva väliaikainen toimielin (VATE) valmistelemaan tulevan maakunnan toimintaa ja vastuun siirtoa kunnilta hyvinvointialueelle.

VATE perusti tässä kuussa poliittisen seurantaryhmän, jossa on edustajat kaikista Pirkanmaan valtuustopuolueista. Poliittinen seurantaryhmä seuraa uudistuksen toimeenpanoa ja valmistelee poliittiseen päätöksentekoon liittyviä asioita.

Ennen seurantaryhmän perustamista toimi poliittinen yhteistyöryhmä, joka totesi loppulausuntonaan muun muassa, että Pirkanmaan hyvinvointialueen perustana toimisi malli, jossa valtuusto keskittyy pääasiassa strategiseen ohjaukseen sekä palveluiden järjestämiseen, ja palvelutuotanto on varsin itsenäinen määriteltyjen tavoitteiden ja resurssien sisällä.

Politiikan ei pidä puuttua hyvinvointialueen palveluntuotantoon, mutta sillä on oltava vipu, jolla varmistetaan korkeatasoinen ja tehokas johtaminen.

kirjoittaja on VATE:n poliittisen seurantaryhmän puheenjohtaja ja Tampereen apulaispormestari (kok.)