Kolumni Nopea koronapassin käyttöönotto on vastuullinen ratkaisu – "Korona-passi pelastaisi aidosti toimialamme"

Tapasin kesälomalla terveydenhuollon ja lääketeollisuuden ystäviäni. Silmiin katsoen he pudottivat minut alkukesän alhaisten koronalukujen pumpulipilvistä faktoillaan. Tämä virus tulee olemaan hitaan rokotetahdin, muunnosvirusten ja kohonneen rokotetasotavoitteen vuoksi keskuudessamme vähintään ensi vuoden toukokuulle, mahdollisesti pidempäänkin.

Vaikka tämän ei olisi pitänyt olla uutinen, putosin täydellisesti pilvilinnoista. Tilanteesta aiheutuvat vahingot tuntuivat musertavilta. Sadattuhannet kulttuuri- ja tapahtuma-alan ammattilaiset ovat ilman töitä, yrityksiä menee nurin, asiakkaat pettyvät siirroista sekä peruuntumisista ja ihmiset vajoavat yksinäisyyteen ilman kohtaamisia. Pelkästään Tampere-talon ja Uros Liven osalta rajoitusten jatkuminen merkitsisi kymmenien miljoonien tappiota sekä Jääkiekon MM-kotikisojen vaarantumista.

Toivuttuani järkytyksestä kysyin, mitä meidän tulisi tehdä. Kaikkien yksiselitteinen kanta oli sama kuin Tapahtumateollisuuden ja käytännössä koko kulttuurialan kanta: koronapassi on turvallinen ja hallitun yhteiskunnan ratkaisu.

Koronapassi on jo otettu käyttöön lukuisissa Euroopan maissa. Isossa-Britanniassa, Irlannissa, Luxemburgissa, Virossa, Tanskassa ja monessa muussa tapahtumat ja kulttuuritoiminta pyörivät täysillä kapasiteeteilla koronapassin mahdollistamana. Koronapassi koskee vapaaehtoispalveluita eli kaikkiin viranomais-, sote- ja välttämättömyyspalveluihin, kuten apteekkeihin ja kauppoihin, pääsee ilman koronapassia. Tapaamieni lääkäreiden ja lääketeollisuuden ammattilaisten mukaan tämä tekee kymmenienkin tuhansien ihmisten tapahtumista turvallista, sillä rokote suojaa vakavalta taudilta vahvasti virusmuunnoksistakin huolimatta.

Koronapassi pelastaisi aidosti toimialamme, mutta samalla se myös helpottaisi yleistä ahdistusta ja tuo turvallisuutta kohtaamisiin. Kuten työkaverini sanoi: ”Ymmärrät kai hyvin miten paljon levollisempana menin Tanskassa ravintolaan, jossa tiesin kaikkien olevan joko rokotettuja, taudin sairastaneita, negatiivisen tuloksen antaneita tai alle 12-vuotiaita.”

Onneksi meidän ei tarvitse lähteä rakentamaan mitään uutta järjestelmää koronapassin jo löytyessä vaivattomasti kaikkien omakannasta, josta sen pääsee avaamaan pankkitunnuksilla. Tampere-talo seuraa G Livelab Tampereen esimerkkiä ja aloittaa vapaaehtoisuuteen perustuvan koronapassikokeilun syksyn konserteissaan.

Korona-passi pelastaisi aidosti toimialamme.

Tarvitsemme pikaisesti mahdollisuuden harjoittaa elinkeinoamme terveysturvallisesti, ja koronapassi on siihen oikea ratkaisu. Toivotan kaikille valoa alkavaan syksyyn!

kirjoittaja on Tampere-talon toimitusjohtaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut