Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Neljä vuodenaikaa: syksyn saapuessa – "Koronatoimien oikea-aikaisuus ja mitoitus on olennaista"

Syksy häämöttää - se on pakko myöntää, vaikka kuulunkin niihin, jotka sään puolesta toivoisivat kesän jatkuvan pitkään. Toisaalta suomalaisina varmasti annamme arvoa, että meillä on mahdollisuus kokea neljä vuodenaikaa, josta jokainen voi löytää oman suosikkinsa.

Toivottavasti omaamme ihmiskuntana tarpeeksi viisautta, jotta näin on jatkossakin - maapallo on lainassa lapsiltamme.

Korona valitettavasti edelleen kurittaa elämää. Olennainen pilari sen taltuttamisessa on rokotusten joutuisa eteneminen. Omalta osaltani kaikki meni sujuvasti. Toisen rokotuksen sain walk in -pisteessä. Oli yllättävää huomata, että mentyäni pitkän ulos ulottuvan jonon päähän, kävelin jo 50 minuutin kuluttua rokotettuna ulos. Iso kiitos kaikille, jotka kovaa tahtia tekevät työtä terveysalalla ja vapaaehtoisesti tämän mahdollistamiseksi.

Koronatoimien oikea-aikaisuus ja mitoitus on olennaista. Niin myös kulloistenkin rajoitusten ymmärrettävyys ja se, että ne koetaan oikeudenmukaisiksi ja perustelluiksi. Iso haaste, joka kuitenkin on hoidettava.

Iso kysymys on myös, miten hoidamme koronan ”jälkiä” niin ihmisten hyvinvoinnin ylläpidon kuin talouden kestävyydenkin suhteen.

Talouden tunnusmerkit näyttävät toiveikkailta. Se elpyy viimeisten arvioiden mukaan ennakoitua nopeammin ja paremmin. Vienti vetää, teollisuuden tilauskirjat täyttyvät ja investoinnit nousevat kovaa tahtia. Kasvuarvioita korjataan myönteisemmiksi.

Tämä aika vaatii arjen turvallisuutta.

Oikea-aikaiset tuet yrityksille, kunnille ja ihmisille ovat auttaneet kriisin hoidossa. Hyvä. Talouspolitiikka toimii. Kehitys mahdollistaa velkaantumisen umpeen kuromisen ennustettua nopeammin.

Iso tehtävä on myös koronan aikana syntyneen hyvinvointi- ja koulutusvelan purkaminen. Eduskuntaryhmämme kesäkokouksessa kuluneella viikolla linjasimme, että pidentyneet perusterveydenhoidon hoitojonot on purettava ja siihen on laitettava lisää resursseja. Ennaltaehkäisevää työtä on tehostettava, muun muassa mielenterveyspalveluiden rahoitus on turvattava ja varmistettava ikääntyvien toimintakykyä ylläpitävien palvelujen riittävyys ja riittävä toimeentulo.

Tämä aika ja elämä ylipäätään vaatii arjen turvallisuutta. Tämän puolesta työ taas syksyllä budjettia tehdessä jatkuu.

Pia Viitanen

kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu ja kansanedustaja (sd.)