Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kyse on isommasta asiasta kuin pelkkä työttömyysturva – "Eniten menettää se, joka kuuluu työnantajien perustamaan yleiseen työttömyyskassaan"

Jutussa ( tamperelainen.fi 16.8.2021) työttömyyskassojen jäsenyydestä kerrottiin, että työntekijä voi parhaimmillaan säästää jäsenmaksuissa kymppejä tai jopa satasia riippuen siitä mihin kassaan kuuluu.

Rahallinen säästö voi sillä hetkellä tuntua hyvälle ajatukselle omassa kukkarossa, mutta työelämän pelisääntöjen kannalta valinnalla pelkän kassan ja ammattiliiton välillä on kauaskantoisia vaikutuksia.

Työttömyyskassan jäsenyys takaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan työttömyyden kohdatessa, mutta muuta se ei sitten takaakaan. Eniten menettää se, joka kuuluu työnantajien perustamaan yleiseen työttömyyskassaan, joka pyrkii toiminnallaan murentamaan työehtosopimusjärjestelmän ja ammattiliittojen turvan työsuhteisiin, luottamusmiesjärjestelmästä puhumattakaan.

Yleistä työttömyyskassaa ei kiinnosta työntekijöiden työsuhteen etujen valvominen, vaan työnantajien edunvalvonta ja ammattiliittojen ja TES-järjestelmän alasajo. Paikallista sopimista ajetaan yhä voimakkaammin, mutta kuka työntekijöiden neuvottelijana toimii, jos heitä edustavaa tahoa ei tunnusteta?

Ammattiliitot ovat ainoat, jotka neuvottelevat, ja joilla on ammattitaitoa neuvotella työnantajaliittojen kanssa työn tekemisen minimiehdot palkoista, palkanlisistä, työajoista, lomista, työsuojelusta ja niin edelleen. Luottamushenkilö on työpaikalla työnantajan kanssa neuvotteleva osapuoli. Ei voi liiaksi korostaa, että paikallinen sopiminen on mahdollista jo nyt, ainoastaan yleissitovaa työehtosopimusta heikommin ei voi sopia.

Työnantajien ja yrittäjien ajaman paikallisen sopimisen tavoite on tavalla tai toisella heikentää työehtoja. Kaikki ymmärtävät, että jos työehdot heikkenevät, sillä on suora vaikutus toimeentuloon. Toimeentulon heikennys on tulonsiirto yrityksille ja veronmaksajien rahojen käyttämistä sosiaaliturvaan.

Sosiaaliturvan jakaminen työtä tekeville ihmisille on pois kaikesta muusta, mitä verotuloilla yhteiskunnassa kustannetaan.

Sosiaaliturvan jakaminen työtä tekeville ihmisille on pois kaikesta muusta, mitä verotuloilla yhteiskunnassa kustannetaan, kuten julkinen terveydenhuolto ja koulutus. Ammattiliittojen tahto on elämiseen riittävä tulotaso ja reilut työehdot työtä tekeville ihmisille.

Nykyinen neuvottelujärjestelmä takaa yhteiskuntarauhan sopimusten voimassaoloaikana, kun lakkoihin ei voi noin vain mennä. TES-järjestelmä on myös reilu yrittäjille, kaikkien on maksettava sama palkka samasta työstä.

On työntekijän ja työnantajan etu, että työnteon edunvalvontaa hoitaa ammattiliitot ja luottamushenkilöt työpaikoilla. Ammattiliiton jäsenyyden myötä työntekijä liittyy jouhevasti myös työttömyyskassan jäseneksi ja on oikeutettu työttömyysturvaan, mutta lisäksi myös asiantuntija-apuun ja lukuisiin jäsenetuihin.

Edunvalvontakeskustelussa pitää myös muistaa, että useimmat työnantajat pitävät kiinni omasta edunvalvonnastaan järjestäytymällä työnantajiin ja yrittäjiin.

Iida Viljanen järjestösihteeri, PAM 003, Tiina Nieminen pääluottamusmies, R-kioski