Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Koronasyksy, osa kaksi

Uudet ja vanhat korkeakouluopiskelijat aloittavat parhaillaan opintojaan. Vaikka ainakin uudet ja toista vuottaan aloittavat opiskelijat pääsevät Tampereella aloittamaan lähiopetuksessa, kaiken yllä leijuu jo hyvinkin tutuksi tullut koronapeikko. Monella opiskelijalla on jo ensimmäinen rokotus, mutta kaikilla ei ole vielä kahta.

Muistan vielä hyvin sen, kun melko tarkkaan kymmenen vuotta sitten heitin rinkan selkääni ja hyppäsin pohjoiseen menevään junaan. Olin käynyt Oulussa kahdesti aiemmin, pääsykokeen ensimmäisessä ja toisessa vaiheessa, enkä tuntenut kaupungista ketään.

Nyt nuoret joutuvat aloittamaan opintonsa toista syksyä koronapandemian varjossa. Sekä Tampereen ammattikorkeakoululla että yliopistossa uudet opiskelijat aloittavat lukuvuotensa kampuksella. Kaikkia kursseja ei kuitenkaan välttämättä järjestetä fyysisesti kouluilla.

Ei myöskään sovi unohtaa myöskään niitä, jotka ovat aloittaneet opintonsa jo ennen koronapandemiaa. Vaikka he ovat päässeet aloittamaan opintonsa yhdessä opiskelukavereiden kanssa, pitkä etäopetusjakso sen jälkeen on ollut monelle raskas. Sellaisen, joka ei ole sitä kokenut, on vaikea kuvitella, millaista on kyhjöttää yksin pienessä huoneessa, kun opettajat ja opiskelukaverit ovat vain nimiä Teamsissa tai Zoomissa. Osa on opiskellut etänä jo yli vuoden. Se on pitkä aika.

Vaikka etäopiskelu sopii osalle, on luonnollista kaivata ihmiskontakteja. Ne, joilla aika on kullannut muistot, saattaisivat sanoa, että opiskelijoiden pitäisi asua soluissa yksinäisyyden torjumiseksi. Kun kämppis jättää ruoan uuniin palamaan eikä tiskaa tiskejään, sammuu yhteisen vessan lattialle ovi suljettuna tai paukuttaa sänkyä seinään harrastaessaan intohimoista seksiä, on mukava yhteiselo helposti kaukana.

Uutispäällikkö