Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Rokote ja koronapassi pelastamaan tapahtumasyksyä – "Koronapassi on jo käytössä Saksassa ja Tanskassa"

Rokotuksista huolimatta koronatartunnat jatkavat leviämistään. Tartuntamäärien lisääntyminen on ollut voimakkainta nuorten aikuisten parissa.

Onneksi rokotuskattavuuden kasvun seurauksena sairaala- ja etenkin tehohoidossa olevien määrä on verraten vähäinen. Se onkin tällä hetkellä tärkeämpää, kuin pelkät tartuntamäärät.

Kulttuuri- ja urheiluväki ovat tapahtuma- ja ravintola-alan lailla roikkuneet löysässä hirressä jo pitkään. Esimerkiksi jalka- ja pesäpallon pääsarjojen huipennukset ovat tulossa eikä yleisömääristä ole varmuutta.

Kuukausipalkat juoksevat normaalisti siinäkin tapauksessa, että maksavaa yleisöä ei voida tavalliseen tapaan ottaa katsomoon seuraamaan suosikkijoukkueensa otteita. Vastaava tilanne on teattereiden, museoiden ja konserttien tai vaikkapa Kalevan kisojen kanssa.

Kaikkein tärkeimmän avun tapahtumasyksyn pelastamiseen voi jokainen antaa huomioimalla ihan perinteiset terveysturvallisuusasiat: käsienpesun, maskinkäytön ja etäisyyksien pitämisen sekä ottamalla täyden rokotussarjan omalla vuorollaan.

Kuulun koronapassin kannattajiin, sillä sen käyttöönotto mahdollistaisi suuretkin terveysturvalliset tapahtumat. Se helpottaisi konserttien järjestämistä tai vaikkapa ravintolassa käyntiä. Vähemmistön rokottamattomuus ei estäisi enemmistön osallistumista, eivätkä ammattitaiteilijoiden, -urheilijoiden, tapahtumajärjestäjien, ravintoloitsijoiden sekä muiden ahdingossa olevien yrittäjien elinkeinot estyisi.

Koronapassi mahdollistaisi suuretkin tapahtumat.

Oikeudelliset ja tasa-arvoperusteet ymmärrettävästi keskustelututtavat eikä koronapassi tietenkään kohdistuisi julkisiin palveluihin, kuten vaikkapa kirjastossa käyntiin.

Koronapassi on jo käytössä Saksassa ja Tanskassa. Ranskassa se otetaan käyttöön elokuun lopussa. Siellä isoille festivaaleille tai ravintoloihin pääsee vain koronapassia eli terveystodistusta näyttämällä.

Pääsyvaatimuksena on täysi rokotussarja, sairastettu koronatauti tai todistus negatiivisesta koronatestistä. Teknisesti passi olisi varmasti nopeasti toteutettavissa ja rokotusten edetessä yhä useammalla on ollut mahdollisuus saada täysi rokotussarja. Toivottavasti Suomessakin asian kanssa edetään ripeästi.

kirjoittaja on Manse PP Edustus ry:n puheenjohtaja