Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Nurkittaminen ei palvele ketään – "Salaliittoteoriat elävät hyvin"

Maalittaminen, kiusaaminen, trollaaminen, vähättely, kyseenalaistaminen ja vihjailu.

Kaikki nämä ovat toimivia keinovalikoimia sosiaalisessa mediassa.

Kun joku aloittaa puheenvuoronsa sanoilla ”rehellisesti sanoen” ole erityisen tarkkana ja hereillä. Miksi pitää korostaa juuri tässä asiassa ja tällä hetkellä olevansa rehellinen?

Kun ilmoittaa joko yksin tai yhdessä muutaman muun soveliaan kanssa olevansa valmis kaikkien kanssa yhteistyön, paistaa siitä läpi, että ME tässä olemme valmiita tekemään keskenämme yhteistyötä, mutta korkeintaan ryhmiimme kuuluvien kanssa.

Muistan aikaa, kun kunnallishallinnossa haluttiin estää tai ainakin vaikeuttaa yhden ryhmän vaikuttaminen päätöksentekoon. Isommat päättivät ja isoin päätti eniten.

Muistan aikaa, jolloin neuvostovastaisuus, neukkukortti nousi esiin asiassa kuin asiassa. Ulkopoliittisen linjan koettiin heti vaarantuvan jos vähänkään ajatteli toisin, asiassa kuin asiassa. Naurettavuuksiin asti. Tuure Junnilan tai Georg C. Ehrnroothin rehabilitointia ei ole vieläkään tehty.

Asioista on vaan pakko sopia yhdessä.

Ja selvyyden vuoksi, siellä minäkin ulvoin muiden mukana.

Salaliittoteoriat itävät hyvin. Vastakkainasettelu on poikaa. Propagandan tekotavoissa ei ole suuria muutoksia tapahtunut. Nyt vain nopeus on huippuluokkaa, onhan lähes jokaisella on riittävä tietotaito somepäivityksiin.

Korona-aika on kiristänyt kaikkien pinnaa, jaksaminen on kaikilla niukassa. Pienikin asia ärsyttää. Vaalit nostivat tunteet vieläkin enemmän pintaan.

Emme me tiedä tulevasta. Paitsi, että pandemia on voitettavissa tai ainakin sen kanssa pystymme jatkamaan elämää. Talouskin elpyy, jollakin aikavälillä.

Asioista on vaan pakko sopia yhdessä.

Vastakkainasettelulla saadaan aikaan keskustelua, mutta syntyykö lopputuloksena muuta kuin ihmiset toisistaan pysyvästi erottava riita?

Elämää oli ennen vaaleja ja vaalien jälkeen sitä on vieläkin enemmän. Mitään ryhmää ei pidä heittää nurkkaan. Yksi asia voi erottaa, useammat yhdistää.

Mitä teemme itse, mihin voimme oikeasti vaikuttaa?

Jokainen voi omassa elämässään huolehtia omasta ja toisten terveysturvallisuudesta. Ketään syyttämättä tai syyllistämättä. Terveellistä kesää kaikille.

kirjoittaja on Tamperelaisen vieraskynä.