Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Työhön palaaminen on etuoikeus – "Työkyvyttömyyseläkkeellä on yli 130 000 suomalaista"

Kesälomat lähenevät monella loppuaan. Tunne kesän kääntymisestä pian syksyyn ja ajatus arjen alkamisesta on ainakin itselle aina vähän kova paikka. Hyvästi lämpimät ja huolettomat kesäillat, kesäretket ja rauhalliset aamukahvit!

Tosiasia on kuitenkin se, että on suuri etuoikeus palata töihin. Tampereen työttömyysprosentti oli kesäkuussa 13,9 ja koko Pirkanmaalla 11,4. Pirkanmaalla on noin reilut 28 000 ihmistä, joilla ei ole työpaikkaa jonne mennä tai joilla ei ole oikeanlaista osaamista avoinna oleviin työtehtäviin.

Nuoria, alle 25-vuotiaita työttömiä Pirkanmaalla heistä on noin 3 800. Onneksi tätä haastetta taklataan nyt isommin kuin koskaan yhdessä kuntien, valtion, elinkeinoelämän ja kolmannen sektorin kanssa ja luvut ovat monelta osin valoisammat kuin vuosi sitten. Avointen työpaikkojen määrä on vuodessa yli tuplaantunut.

Työpaikan omistamisen lisäksi etuoikeutettuja ovat ne, joilla on työkyky työhönsä. Osallisuus liikenneonnettomuudessa, yllättäen puhkeava sairaus tai elämän muu vastoinkäyminen voi suistaa meidät kenen tahansa osittain tai kokonaan työkyvyttömäksi. Tästä puhutaan aika vähän osana työllisyyskeskustelua.

Työkyvyttömyyseläkkeellä on yli 130 000 suomalaista. Syitä tilanteeseen on niin monta kuin on työkyvytöntä, mutta selvää on se, että kaikki ei ole aina omissa käsissä. Vaikka olisi opiskellut, tehnyt työnsä ja hoitanut terveytensä mallikkaasti, voi silti joutua tahtomattaan irti työelämästä.

Samalla työyhteisön sosiaalinen verkosto herkästi häviää ja oma tai perheen talous menee useimmiten uusiksi. Epävarmuus työkyvystä tulevaisuudessa on tällaisessa tilanteessa isosti voimavaroja syövä kokemus itse sairauden tai vamman lisäksi.

Työpaikan omistamisen lisäksi etuoikeutettuja ovat ne, joilla on työkyky työhönsä.

Sinä joka ehkä manaat arjen alkamista, huonoa pomoa tai ärsyttäviä työkavereita kannattaa olla kaikesta huolimatta kiitollinen, jos olet ihminen, jolla on mahdollisuus lähteä lomalle, palata lomalta ja kyky tehdä työtä.

kirjoittaja on Tampereen kaupungin kilpailukykyjohtaja.