Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Valtuustot aloittavat parhaaseen mahdolliseen aikaan

Kunnallinen, ja jatkossa myös maakunnallinen, vaalijärjestelmä on osoittanut vahvuutensa koko itsenäisyytemme ajan. Järjestelmä, missä kaikki vaaleissa edustajia saaneet puolueet joutuvat kantamaan kokonsa mukaista vastuuta päätöksenteossa, on erityisen hyvä vaikeissa tilanteissa.

Nyt uusille valtuutetuille kohdistuu suuria odotuksia. Suurimmat näistä liittyvät ratkaisuihin, joilla on paikallisen lisäksi kansallinen, eurooppalainen ja globaali ulottuvuus. Akuutein asia on ilman muuta uudenlaisen koronan jälkeisen todellisuuteen tekeminen. Vaativin on varmasti ilmasto- ja luonnon monimuotoisuuskriisi. Vaikeimmin hahmottuva lienee tulevaisuuden tapa luoda elintasoa ja elämisen laatua.

Missään näissä ei ole yhtä oikeaa ratkaisua. Ajattelen, kuten eräs opettajani aikoinaan totesi, että jos tarjolla on tuhat ratkaisua, riittää, että valitsee jonkin ratkaisun sadan parhaan joukosta ja on valmis sitä parantamaan kokemusten karttuessa.

Kesällä valitut ja elokuun alussa toimikautensa aloittavat uudet valtuustot pääsevät tai joutuvat heti alusta asti luomaan strategiaansa toiminnalleen ja kuntalaisten palvelemiseksi. Onneksi viimeisen vuoden aikana on onnistuttu toimimaan tavalla, missä korona aiheuttama kuoppa on hallittavissa ja uuden rakentamiseen voidaan lähteä eurooppalaisittain erittäin hyvistä asemista.

Tähän ratkaisijoiden joukkoon liittyvät ensi vuoden alussa maakunnallisissa sote-vaaleissa valitut valtuutetut. Kunnallisvaltuutettujen ja hyvinvointialueen maakunnallisilla valtuutetuilla on hyvin selvä työnjako. Kunnissa kasvatetaan lapsemme ja huolehditaan ympäristöstä. Elinvoimaa ja hyvinvointia luodaan yhdessä kuntalaisten ja elinkeinoelämän kanssa. Maakunnan valtuutetut takaavat turvallisen, arjessa pärjäämisen ja varmistavat yhdenvertaisen terveydenhuollon ja laadukkaan sairaanhoidon.

Ihmisten arki on hyvin monimuotoista ja -arvoista. Tämän vuoksi kaikki päätöksenteko edellyttää hyvää kykyä nähdä kauas ja uskallusta kulkea kohti parempaa huomista.

Päätöksenteko edellyttää kykyä nähdä kauas.

Vaikka päätökset ovat poliittisia, yhtään tavoitetta ei saavuteta yksin, vaan yhdessä tehden.

Kirjoittaja on Pirkanmaan maakuntajohtaja