Kuntien kaavoitusmonopoli asettaa kuntapäättäjät paljon vartijoiksi. Oikein tehtynä alueidenkäytön suunnittelu mahdollistaa elinvoimaisen ympäristön kehittyvälle kunnalle. Huonosti hoidettuna lupaviidakko raskaine valitusprosesseineen karkottaa investointien lisäksi veroeurot kunnista. On kaikkien etu, että kaavoitus- ja luvitusprosesseista saadaan ennakoitavia ja sujuvia.
Yritysten kehittymiseen ja menestykseen vaikuttaa myös fyysinen toimintaympäristö. Tästä huolimatta elinkeinoelämällä on vain välilliset vaikutusmahdollisuudet toimintaympäristönsä suunnitteluun eri mittakaavoissa.
Elinkeinoelämä täytyy saada nykyistä monipuolisemmin osallistumaan seudulliseen ja kuntien tulevaisuutta määritteleviin suunnitteluprosesseihin. Tässä tarvitaan julkisen sektorin ja yksityisen osapuolen välisen suhteen kehittymistä yhdessä tekemisen ja yhteiskehittämisen suuntaan. Nykyistä tiiviimpää vuoropuhelua tarvitaan prosessin alusta asti.
Kauppakamarit tekivät jäsenyrityksilleen kyselyn liittyen maankäyttöön keväällä 2021. Kyselyyn vastasi 807 yritystä eri puolilta Suomea. Kyselyssä yritykset arvioivat viivästyneiden investointien rahallista suuruutta.
Yli 40 prosenttia viivästyneistä investoinneista oli arvoltaan yli miljoona euroa, tästä joukosta yli viiden miljoonan viivästyneitä investointeja oli noin 30 prosentin verran. Kyselyn sanallisissa vastauksissa paistoi läpi turhautuminen prosessien ennakoimattomuuteen ja hitauteen sekä valituskierteisiin. Maankäytön suunnittelu koettiin raskaaksi, hajanaiseksi ja ennakoimattomaksi.
Ennakoitavuuden ja sujuvuuden takaamiseksi kaavoituksessa tarvitaan myös vahvempaa selkänojaa. Se voidaan taata ainoastaan lainsäädännön kautta. Meneillään oleva maankäyttö- ja rakennuslain uudistus on kuitenkin ajelehtimassa suuntaan, jonka horisontissa ei näy alueidenkäytön ketterä, yksinkertainen tai rivakasti toimiva järjestelmä, jonka avulla investointeja voitaisiin houkutella.
On kaikkien etu, että kaavoitus- ja luvitusprosesseista saadaan ennakoitavia ja sujuvia.
Päivi Wood
johtava asiantuntija, liikenne- ja elinkeinopolitiikka
Keskuskauppakamari